Úvod > recepty > Velikonoce na cestách

Velikonoce na cestách

Rubrika: Cestování    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: AcademiaBarilla, Zubrnice, SXC, BSE
Velikonoce na cestách

Začínají nejvýznamnější křesťanské svátky v roce, spojené s množstvím lidových zvyků a tradic, které si připomínají lidé téměř na celém světě. Velikonoce si užívají nejenom věřící, oslavující Ježíšovo zmrtvýchvstání, ale také všichni ostatní, kteří tak vítají dlouho očekávané jaro…    

 

České tradice
U nás mezi nejtypičtější velikonoční zvyky patří pomlázka na Velikonoční pondělí. Netřeba dodávat, nakolik je tato tradice oblíbená obzvlášť u mužů, kteří také nejspíš stojí za zdůvodněním, proč je třeba tento zvyk dodržovat: výprask velikonoční pomlázkou má totiž ženám přinést krásu a svěžest během celého následujícího roku.

 

Za bavorským oknem
Na rozdíl od českých mužů sousedé z německého Bavorska své dívky a ženy nemrskají. Místo pomlázky se vyzbrojují žebříky, se kterými si chodí v noci ze soboty na neděli k děvčatům pro dárky za jejich okno. Stejně jako u nás, i v bavorské velikonoční výslužce se najdou malovaná a hlavně čokoládová vejce, uzeniny, ale také láhev něčeho ostřejšího. Ale pozor, ten z mladíků, který není za oknem vítán, se může dočkat nepříjemného překvapení v podobě kýble s vodou od pánů rodičů.

 

Na skok do Itálie
Tak jako u nás nesmí chybět během velikonočních svátků na stole beránek, u Italů, kteří beránka ,,neznají“, je to colomba pasquale neboli velikonoční holubice. Pravdou je, že svým tvarem tento kynutý sladký koláč s mandlemi připomíná holubici málokdy, za to se dělá v různých chuťových variacích, takže na své si přijde opravdu každý.
 
A jak na něj:
Těsto: 450 g polohrubé mouky, 60 g moučkového cukru, 1 sáček sušeného droždí, 50 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 120 g másla, 5 žloutků, mléko, sůl, hrnek a půl kandovaného ovoce, nejlépe pomerančové kůry.
Poleva: 150 g moučkového cukru, 2 bílky, 50 g jemně mletých mandlí, 5 g hladké mouky, 4 najemno rozdrobené sušenky amaretti či jiné s mandlovou příchutí, cukr na posypání, mandle
 
Postup:
Do mísy nasypte 300 g mouky, přidejte droždí a 170 ml mléka. Vše řádně zpracujte a nechte asi hodinu kynout na teplém místě. Po té těsto propracujte tak, aby nakynutí povolilo, přidejte k němu žloutky, krupicový cukr, zbylou mouku, 40 g másla, špetku soli a vanilkový cukr. Znovu vše zpracujte a těsto nechte opět kynout, dokud se jeho objem nezdvojnásobí. Před posledním kynutím těsto opět propracujte a přidejte zbývající máslo utřené s moučkovým cukrem a kandovanou kůrou.
 
Jakmile těsto vykyne po třetí, opět ho splácněte a vložte do vymazané a vysypané formy na holubici, pokud takovou nemáte, postačí klasická kulatá či jiná forma. 
Nakonec v misce smíchejte rozšlehané bílky (pozor, nesmí být našlehané) s moučkovým cukrem, rozdrobenými sušenkami, jemně mletými mandlemi a hladkou moukou. Touto směsí potřete těsto a nechte znovu vykynout. Nakonec ho posypte cukrem a na plátky nakrájenými mandlemi. Prvních 30 minut pečte na 180 °C a dalších cca 30 minut při 140 °C.

 

Jedeme na piknik!
V Itálii ještě chvilku zůstaneme. Na rozdíl od každoročního fyzického napadání českých dívek a žen mužskými protějšky, totiž italští muži berou své rodiny na pořádně velký piknik, na kterém se schází i početné příbuzenstvo a spousta přátel.
 
Co kdybyste tedy letos, pánové, nechali pomlázku hezky odpočívat v koutě a vzali svou drahou polovičku např. na hezký výlet např. do nejmladšího skanzenu v Čechách – Muzea lidové architektury v Zubrnicích, které se nachází v Českém středohoří.
Jeho základ tvoří stará historická vesnice s dochovanými stavbami a přenesenými objekty. Za prohlédnutí rozhodně stojí komplex roubené zemědělské usedlosti s interiérovými a exteriérovými expozicemi včetně unikátní teplovzdušné sušárny na ovoce. Navštívit můžete i expozici vesnické školy či starodávného obchodu nebo zdejší kostel, kde se pořádají pravidelné výstavy. Kousek od vsi stojí malé nádraží s tématickou výstavou a opodál, proti proudu potoka, pak najdete malý roubený vodní mlýn z konce 19. století.
 
Muzeum lidové architektury Zubrnice, Zubrnice 27,  Velké Březno; Otevřeno: duben, říjen: Stř-Ne 9-16.00 hodin; květen - září: denně mimo Po 9-18.00 hod




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Zen shop a masáže Relax
bolesti zad, hubnutí, relaxaci to vše získáte pomocí masáží nebo terapie tradiční čínské medicíny doplněné bylinnými přípravky z TČM nebo ajurvédy



reklama