Úvod > recepty > Na skok do Vídně

Na skok do Vídně

Rubrika: Cestování    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto archiv firem
Na skok do Vídně

Tento způsob je léta je poněkud zvláštní a díky nevyzpytatelnosti počasí láká především k výletům. My se dnes vydáme do Vídně. Ponecháme však stranou nepochybně  výjimečné kulturní aspekty tohoto překrásného města, které je možné najít v každém lepším bedekru, a nabídneme vám pár střípků z vídeňské gastronomie.
 
Navštívit Vídeň a neochutnat z její báječné kuchyně by byl takřka hřích. Už s prvními sousty vás ale napadne, co je vlastně vídeňská kuchyně, potažmo rakouská. Jsou zde totiž patrné vlivy všech korunních zemí Rakousko-Uherska, a nejvíc Čech, Maďarska a Itálie.

 

Tajemství vídeňského řízku
Z pohledu gastronomického ve spojení s Vídní každého nejspíš napadne vídeňský řízek. Ten sice patří k pomyslným gurmánským pokladům Rakouska, ale jeho historie prý sahá až do starověkého Řecka. Podle jedné z legend má svůj prapůvod ve středověkých jídlech, jimž položili základ bohatí byzantští obchodníci svým zvykem pojídat maso s tenkými plátky zlata. Když to samé ale zkusili i benátští kupci, církev takové chování zakázala a označila je jako příliš dekadentní.
 
,,Ztrátu“ zlata bylo třeba nějak kompenzovat a na řadu přišla strouhanka. Tak se zrodila ,,Piccata Milanese“, milánská obdoba vídeňského řízku. V Miláně jej během vojenského tažení v roce 1848 objevil polní maršál Radecký, kterému voňavý řízek náramně zachutnal a recept na něj pak přivezl jako dárek císaři Františku Josefovi I.
Ani ve Vídni řízek neustrnul ve své podobě a z původního obalovaného telecího kotletu se změnil v tenký plátek telecího masa.    
A kam na něj ve Vídni? Znalci říkají, že nejlepší je v restauraci u Figlmullera. Něco na tom bude, připravuje se tam už víc, jak sto let.

 

Vídeňské sladkosti
O sladkém z Vídně by se toho dalo napsat mnoho a stále by toho bylo málo. Vedle proslavených dortů, jako je Sacher, či Dobosův dort, vám zde naservírují sladké knedlíky, omelety, gnocchi s mákem a jiné podobné dobroty také jako hlavní jídlo. Tento zvyk má hodně společného s kuchyní českou a sotva kdo už dnes zjistí, zda za ním stály šikovné české kuchařky, které v minulých stoletích ve Vídni vařily. Také se říká, že sladkou tradici dortíku jako drobného pohoštění sem přivezla Marie Burgundská, manželka císaře Maxmiliána I. A kam jinam za dortem a dobrou kávou než do kavárny. I když ve Vídni potkáte kavárnu takřka na každém kroku, má každá své kouzlo a osobitý ráz. Bývají otevřené již od ranních hodin a pro Vídeňany jsou doslova součástí každodenního života.

 

Zatouláte-li se na Himmelpfortgasse, zastavte se v čísle 6.  Nachází se zde nejstarší vídeňská kavárna Café Frauenhuber, kde vystupovali takoví velikáni světové hudby jako Wolfgang Amadeus Mozart či Ludwig van Beethoven. Minimalistický interiér laděný do červena připomíná spíš starodávný obývací pokoj než kavárenskou místnost. Na pohodlných pohovkách se báječně odpočívá, třeba u dortu Esterházy a šálku dobré kávy. Ale pozor, tu ,,Vídeňskou“ ve Vídni nehledejte. Je to totiž česká specialita.

 

Kousek od Hofburgu pak nezapomeňte navštívit císařsko-královskou kavárnu Demel, kam chodívali už členové panovnické rodiny, a hlavně císařovna Sisi. Přítomnost mocnáře je zde i po těch letech cítit doslova na každém kroku, možná to bude i jeho čokoládovou bustou, značící um vídeňských cukrářů... Připijte mu na zdraví šálkem čokolády a vychutnejte si báječný Annadort.

 

Pokud jsme vás řádně naladili, nechte se pozvat na Císařův trhanec:
Toto oblíbené jídlo císaře Františka Josefa I. se prý původně jmenovalo ,,Kaiserin-Schmarrn“ nebo-li Císařovnin trhanec, protože bylo určeno císařově manželce Sisi. Ta si ale bedlivě hlídala svou až příliš štíhlou postavu a ze sladkostí si dopřávala snad jenom fialkový sorbet v již zmíněné cukrárně Demel. Zato císař si trhanec velmi oblíbil a z původního ,,Kaiserin-Schmarrn" se stal ,,Kaiserschmarm" – Císařův trhanec.
 
Ingredience:
250 g hladké mouky, špetka soli, 4 vejce, 400 ml mléka, 2 lžíce cukru, 50 g másla, 4 lžíce moučkového cukru, ,,panák“ rumu, hrst rozinek
 
Postup:
Mouku vsypte do mísy, přidejte sůl a cukr. Rozšlehejte žloutky s mlékem a rumem a postupně zamíchávejte do mouky. Nakonec přidejte rozinky a nechte těsto asi půl hodiny odpočinout. Po té vmíchejte do tuha ušlehané bílky. Mezitím rozehřejte na pánvi asi 2 lžíce másla, vlijte těsto a pečte na mírném ohni, dokud spodní strana lehce nezhnědne. Pak omeletu obraťte a pečte asi 3 minuty. Pak omeletu opatrně roztrhejte, přidejte zbylé máslo a dopečte. Pokrm servírujte poprášený moučkovým cukrem, případně politý horkou ovocnou omáčkou či se švestkovým nebo jiným kompotem.

 

Přejeme dobrou chuť. A jestli máte chuť i na jiné dobroty, navštivte nás také na www.gourmets.cz.



reklama