Úvod > recepty > Alsasko – Francie s německou příchutí

Alsasko – Francie s německou příchutí

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto/video: WWgourmet, Herve, Melinda, Fr.recipe, Tourisme-alsace.com
Alsasko – Francie s německou příchutí

Německé klobásky doplněné francouzským zelím. Originální pivo nebo lahodné víno. Hrázděné domy s brasseriemi v přízemí. Směsice němčiny a francouzštiny doplněná starou alsasštinou. A k tomu podmanivá příroda, téměř nad každou vesnicí hrad jako z pohádky a mnoho a mnoho dalších zajímavostí. Alsasko je zkrátka třeba ochutnat…  

 

Je to taková ani ryba ani rak. Německá Francie či francouzské Německo. Běh dějin tuto oblast, kterou vymezuje francouzské pohoří Vogézy a hraniční německá řeka Rýn, střídavě posílal pod nadvládu Francouzů či Němců. Nezasvěcenci by řekli, že tento ,,lehce schizoidní“ stav nemohl přinést nic dobrého. Alsasané si z něj ovšem vzali to nejlepší a pokud někdy nadávají, dělají to pospolu, bez ohledu na francouzské či německé předky, v některé z bezpočtu hospůdek z nichž vzešla kuchařská elita a pozoruhodné množství michelinových hvěz.

 

 

 

Alsaská polemika nad sauerkrautem
Nakolik spolu ladí francouzské a německé vlivy zjistíte už nad sauerkrautem, což je oblíbené alsaské jídlo, které ale můžete najít i pod francouzským názvem choucroute. Základ tvoří francouzské zelí, jež doplňují vynikající na jemno nařezané alsaské klobásky, brambory ale také kousky vepřového či uzeného. Choucroute se často podává jako tradiční nedělní oběd a bývá součástí svatebních menu.  

 

Muškáty, bugatky a tajemné hrady
V Alsasku, byť nejmenším francouzském regionu, se rozhodně nudit nebudete. Byla by škoda vynechat návštěvu měst jako je Colmar, Mulhouse, Equisheim či Strasbourg, připomínajících svým germánským vzezřením blízkost německých hranic ale dýchajících francouzským šarmem pod záplavou barevných muškátů. Milovníci starých časů jistě zabrousí do Muzea automobilů v Mulhouses, které se pyšní největší sbírkou bugatek. Snad na každém alsaském kopci doslova zakopnete o nějaký hrad či jeho rozvaliny.
 
Ten nejznámější se jmenuje Haut-Koenigsbourg a nachází se na skalnatém vrcholku ve výšce 757 m v blízkosti městečka Orschwiller. Byl postaven ve 12 století jako strážní hrad, který měl za úkol chránit zdejší obchodní stezky. Dobyli ho až Švédové během třicetileté války a prakticky nenechali kámen na kameni. V roce 1899 ho získal německý císař Wilém II a započal s kompletní renovací. Podobu, jakou měl hrad v 15. století mu vtiskl na začátku 20. století architekt Bodo Ebhardt a takto se hrad dochoval až do dnešní doby. 

 

Po stezkách vinných, zelných i čokoládových
Jaká by to byla návštěva Alsaska bez ochutnávky vína. Alsasko je svými vinicemi proslulé, je také jedinou francouzskou vinařskou oblastí, která si zachovává tradici odrůd. Je jich sedm a po nich pojmenovaná vína musí být lahvována pouze v původním regionu: Riesling, Pinot Blanc, Tokay Pinot Gris, Pinot Noir, Muscat d´Alsace, Sylvaner a Gewurtztraminer. Alsaská vinná stezka je dlouhá 170 km a zdatnější sportovci ji mohou zdolat i na kole. Ten, kdo právě neholduje vínu se může vydat třeba po stopách francouzského zelí nebo čokolády, další z tradičních alsaských pochoutek. Už jsme řekli, že Alsasané umí žít a zážitky chystají i pro návštěvníky Alsaska, například právě v podobě různých naučných stezek.  

 

Alsaský baekeoffe
Dnes ochutnáme další z tradičních jídel – baekeoffe, což v překladu znamená pekařova pec a tak trochu vysvětluje historii tohoto jídla. V dávných dobách je totiž ženy přinášely ráno v den velkého prádla svým mužům pekařům, aby oni měli celý den co k snědku. Pokrm se skládá ze tří druhů marinovaných mas a brambor a tato směs se tři hodiny dusí ve speciálním kastrolu – terině.    
 
Budete potřebovat:
½ kg vepřového, ½ kg hovězího, ½ kg skopového, 5 cibulí, 1 pórek, 3 větší mrkve, 3 stroužky česneku, 0,75 l bílého vína, polévková lžíce másla másla, 1 kg brambor, 5 hřebíčků, dle chuti pepř, sůl
 
I když tento pokrm vyžaduje delší přípravu, tj. 24 hod. marinování a 3 hod. pečení, výsledek rozhodně stojí za to.

 

Postup:
Maso nakrájejte na menší kostky a vložte ho do hrnce. Přidejte nakrájenou mrkev, pórek, cibuli, česnek a hřebíček. Směs osolte, opepřete, přelijte vínem a přikryjte utěrkou. Nechte v chladu 24 hodin marinovat.
Před vlastním dušením oloupejte brambory a nakrájejte je na tenké plátky. Ty naskládejte do hrnce jako základní vrstvu, osolte a opepřete. Okraje posypte rozdrceným česnekem a kousky másla. Na brambory vrstvěte maso a přidejte polovinu zeleniny a nakonec zbytek brambor. Opět osolte a opepřete. Nakonec takto připravený pokrm přelijte zbytkem marinády. Hrnec – ideální je kameninová terina, zakryjte pokličkou a pečte zvolna v troubě při teplotě 160 °C asi tři hodiny.
 
Jako příloha se hodí zelný salát. A jelikož se pokrm připravoval na víně, nepřipijeme si tentokrát pivem, ale vínem stejného druhu.
Tak tedy dobrou chuť zase někdy nashledanou v Alsasku.



reklama