Úvod > recepty > Brusinky – skromné ovoce s výjimečnými schopnostmi

Brusinky – skromné ovoce s výjimečnými schopnostmi

Rubrika:    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto a zdroj: AmerickeBrusinky.cz
Brusinky – skromné ovoce s výjimečnými schopnostmi

Připravili jsme pro vás malý seriál, ve kterém vám představíme cranberries nebo-li americké brusinky. Tyto zářivě červené plody velikosti oliv se šťavnatou svěží chutí mají blahodárný vliv na zdraví a současně se z nich dají připravovat skvělé nápoje a lahodné pokrmy. Určitě zachutnají i vám…
 
Americké brusinky, tak jak jejich název napovídá, pocházejí ze Severní Ameriky. Za své jméno vděčí cranberries prvním evropským osadníkům, kteří přistáli s lodí Mayflower roku 1620 u břehů Nové Anglie. S brusinkami je seznámili místní Indiáni, a protože výrazné květy připomínaly hlavičku a krk ptáka jeřába („crane“), dostaly americké brusinky jméno „Crane berry" (jeřábí bobule), což bylo později zkráceno na Cranberry.

 

Dvě bobulky pro zdraví
Indiáni brusinky nejenom pojídali, ale také je užívali jako lék k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes je ocení především ženy, a to díky jejich schopnosti předcházet infekcím močových cest, což je způsobeno jejich jedinečným protipřilnavým účinkem.
 
Proantokyanid (PAC)
Cranberries obsahují druhotné rostlinné látky, které mají jednu zvláštní vlastnost: zabraňují bakteriím usazovat se na sliznici. Protipřilnavý účinek proantokyanidu (PAC) přispívá k tomu, že jsou bakterie jednoduše vyplavovány močí a brání tak například vzniku zánětu močového měchýře nebo ledvin.

 

Pryč se svíravými bolestmi
Každá druhá žena onemocní alespoň jednou v životě zánětem močového měchýře. U mnohých se toto onemocnění opakovaně vrací. Americké brusinky obsahují zahuštěnou tříslovinu, která dokáže zamezit usazování bakterií vyvolávajících záněty močových cest v ledvinách a močovém měchýři. Kdo pije denně brusinkovou šťávu nebo jí plody, může riziko tohoto onemocnění snížit až o 50 %.
 
Co jste možná nevěděli
Brusinky také posilují dásně. Tyhle červené bobulky totiž obsahují účinné látky snižující počet bakterií v ústní dutině. Na zubech a v mezerách mezi nimi se vytváří méně zubního plaku, který je pokládán za hlavní příčinu vzniku paradontózy a zubního kazu. Látky obsažené v Cranberries zpevňují stěny žaludeční sliznice a zabraňují bakteriím Helicobacter pylori, které zvyšují riziko rakoviny žaludku, aby se zde usidlovaly. Americké brusinky obsahují flavonoidy a polyfenol. Tyto druhotné rostlinné látky zamezují oxidaci způsobené „zlým“ LDL cholesterolem, čímž se vlastně také starají o zdravý chod srdce. Je třeba také dodat, že v těchto plodech najdete i vysoký obsah antioxidantů, které, jak známo, bojují proti předčasnému stárnutí. Bioaktivní látky ale také ochraňují buňky před cukrovkou, aterosklerózou, revmatickými onemocněními či rakovinou.


100 g čerstvých Cranberries má 46 kcal / 193 kJ energie a obsahuje zdraví prospěšné druhotné rostlinné a minerální látky
• 0,4 bílkovin
• 0,1 tuku
• 12,2 uhlohydrátů
• 4,6 g vlákniny
• 85 mg draslíku
• 13,3 mg vitaminu C
100 g sušených Cranberries má 308 kcal / 1290 kJ energie a obsahuje zdraví prospěšné druhotné rostlinné a minerální látky  
• 0,1 bílkovin
• 1,4 tuku
• 82,4 uhlohydrátů
• 5,7 g vlákniny
• 40 mg draslíku

 

V dalších pokračováních si řekneme něco o brusinkách v kuchyni, zabrousíme do zahrady, kde si vysvětlíme, že ,,není brusinka jako brusinka“, a nebude chybět spousta receptů, včetně soutěže.



reklama