Úvod > recepty > Jak se vaří s brusinkami

Jak se vaří s brusinkami

Rubrika:    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto a zdroj: AmerickéBrusinky.cz
Jak se vaří s brusinkami

Už víte, že americké brusinky patří mezi ovoce významně pozitivním způsobem ovlivňující náš organismus. Ale cranberries jsou nejenom zdravé, ale také velmi chutné jak ve studené, tak i teplé kuchyni, kde mají široké využití. Pojďme jich pár ochutnat...
 
V kuchyni se používají tři druhy brusinek, čerstvé, sušené či zpracované jako nektar.

 

Omáčky
Čerstvé americké brusinky obsahují pektin. Když se povaří s vodou a cukrem, začnou želírovat a vznikne hustá omáčka, která se skvěle hodí k drůbeži, zvěřině, zelenině (například dýni nebo červenému zelí) a také k dezertům nebo sýrům.
 
Z nadrobno pokrájených nebo rozmělněných brusinek a jablečné, pomerančové nebo ananasové šťávy můžete připravit chutnou ovocnou omáčku, tzv. relish. Ta se báječně snoubí s výraznými sýry a různými úpravami mas.

 

Od svačinek ke koláčům
Pokud míváte chuť na něco ,,jen tak k zakousnutí“, často a rádi takto hřešíte, zkuste sušené brusinky, které nabízejí zdravou alternativu, jak se zbavit pocitu hladu. Jsou výborné nejenom jako rychlý snack či přísada do müsli nebo jogurtu, ale v řadě receptů jimi lze nahradit čerstvé plody.    
 
Přidejte je spolu s kořením – vanilkou a skořicí do pečených dezertů, muffinů, různých jablečných koláčů, ale také např. do žemlovky. Nebojte se je kombinovat s dalším podzimním ovocem – vlašskými ořechy, hruškami, ostružinami. Nejenom rozinky, ale také brusinky se dají nakládat do rumu a vychutnat si je můžete se zmrzlinou, pudinkem nebo jako přísadu v koktejlu. 

 

Pijte brusinky…
… jsou zdravé. Brusinkový nektar můžete pít buď samotný, anebo z něj lze připravit spoustu vynikajících koktejlů. Díky své lehké nasládlosti a intenzivní ovocné chuti je jak stvořený pro kombinaci s vodkou nebo rumem, likérem či šampaňským.
 
Ovšem, stačí ho pouze smíchat s ledově vychlazenou minerálkou, další ovocnou šťávou nebo mlékem a máte po ruce skvělou limonádu či koktejl, ideální nápoje např. pro dětskou party.
V našich obchodech je k dostání hlavně červený brusinkový nektar. Existuje ale také bílý, který se získává ze zrajících bobulí před tím, než se zbarví do červena. Používá se především v profesionální gastronomii při míchání různých exotických koktejlů.
 
Tip:
Čerstvé brusinky můžete skladovat až tři měsíce v zeleninovém boxu chladničky. Pokud byste si chtěli vytvořit zásoby, jednoduše brusinky zamrazte: při –18 °C. Vydrží nejméně jeden rok.
Sušené Cranberries můžete doma uchovat nejméně rok, a to v provzdušněném uzavřeném obalu v suchu při teplotě nejvýše do 18 °C.



reklama