Úvod > recepty > K podzimu patří brusinky

K podzimu patří brusinky

Rubrika: Recepty (nejen) z cest    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: AmerickeBrusinky.cz
K podzimu patří brusinky

Když se řekne brusinky, mnohým z nás se nepochybně vybaví nejenom voňavý talíř svíčkové, ale také zvěřina, pečená zelenina a mnoho dalších pokrmů, jejichž chuť vynikne právě ve spojení s těmito červenými bobulkami. Brusinky toho mohou ovšem nabídnout mnohem víc…
 
O brusinkách jednoznačně platí, že čím víc jich sníte, tím budete zdravější. Obsahují totiž řadu významných látek, příznivě působících na lidský organismus a ocení je především ženy, které sužují urologické problémy. Brusinky ale přispívají také ke správné funkci žaludku,  snižují počet bakterií v ústech, ovlivňují ,,zlý“ cholesterol a jako antioxidanty zabraňují předčasnému stárnutí buněk, s nímž je spojena celá řada dalších onemocnění.
 
Kdy a kdo ochutnal tu úplně první brusinku se neví. Možná to byli severoameričtí Indiáni, kteří už před více jak 300 lety objevili nejenom jejich lahodnou chuť, ale také léčivé účinky, kterých využívali při hojení ran z otrávených šípů a zmírňování bolestí. Pravdou ale je, že o jejich popularizaci se postarali až evropští osadníci.
 
Brusinky najdeme i Evropě, a to především v severských státech a vysoko položených oblastech. V množství více než malém rostou i u nás, takže narazit na ně ve volné přírodě bývá čím dál větší náhoda. Sbírají se ručně, ve větším si sběrači pomáhají hřebenem.
 
Americké brusinky mají jednu zvláštnost, a sice každá bobule obsahuje řadu vzduchových komůrek, takže plavou na vodě, této skutečnosti využívají farmáři při sklizni, obzvlášť pro Evropana se pak odehrává zajímavá podívaná:


Brusinkové pole je rozdělené do menších ploch. Všimněte si jejich zvýšených okrajů. ¨



 

Pole se zaplavuje vodou.
 

S pomocí strojů pak farmáři očesávají brusinky, které díky své schopnosti ihned vyplavou na hladinu.
 

Celé pole se obežene nornými stěnami, s jejichž pomocí se brusinky stahují do jednoho místa.
 

Přes běžící pás se pak nakládají na auta a odvážejí k dalšímu zpracování.

Pokud jste dostali chuť na brusinky, máme pro vás tentokrát méně tradiční recept, jehož základ, brusinkovo-ořechovou omáčku, si můžete připravit i do zásoby, takže vás už nepřekvapí ani nečekaní hosté nebo zapomenutý nákup:


Pappardelle s omáčkou z brusinek a ořechů
 
Pro 4 osoby:

 
2 plátky toustového chleba, 6 lžíc mléka, 4 lžíce sušených brusinek, 80 g vlašských ořechů, 4 snítky máty, ½ svazku zelené petržele, 1 malý stroužek česneku, 50 ml zeleninového vývaru (kostka), 2 lžíce olivového oleje, 125 g tvarohu (20% tuku), sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce citrónové šťávy, 400 g širokých nudlí pappardelle, 250 g listového špenátu (mraženého), 1 lžíce másla

 

Postup:
Chléb nechte nasáknout mlékem. Brusinky a ořechy rozmixujte nebo rozdrťte. Otrhejte lístky máty a petrželky, česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo, vložte do mixéru a také rozmixujte. Přidejte změklý chléb, vývar, olivový olej a vše spolu s ořechy a brusinkami rozmělněte na hustou směs.
 
Omáčku z brusinek a ořechů dejte do mísy, vmíchejte tvaroh, dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou. Dejte do sklenice a až do použití uchovejte v chladu. Pappardelle povařte v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu tak, aby zůstaly „al dente“, pevné na skus. Nechte roztát špenát, prohřejte jej se lžící másla, osolte a opepřete. Odeberte asi 100 ml z vody, kde se vařily těstoviny. Slijte je, ale neproplachujte. Vodou z vaření rozřeďte s ořechovo-brusinkovou omáčku, prohřejte ji a promíchejte s těstovinami a špenátem. Podávejte.
 
Tip: Tuto omáčku můžete podávat i k jiným druhům těstovin.
 

Další recepty nejen z brusinek najdete na GOURMETS.CZ



reklama