Úvod > stavba > Hledáte inspirativní místo k odpočinku? Postavte si vinný sklípek…

Hledáte inspirativní místo k odpočinku? Postavte si vinný sklípek…

Rubrika: Stavíme...    Vyšlo:
Autor:    Foto: archiv autora a archiv firem
Hledáte inspirativní místo k odpočinku? Postavte si vinný sklípek…

„Kdo víno má a nepije, kdo hrozny má a nejí je, …, na toho vemte bič a hůl, to není člověk, to je vůl“ Jan Werich. Část citátu Jana Wericha ilustruje náš vztah k vínu. V dávných dobách každý opevněný objekt musel mít nejen přístup k pitné vodě, ale i velké zásoby vína.


Toskánské vinařství

 

Tradice se udržuje dodnes například v Toskánsku, kde třeba jedno slavné vinařství (jehož původní majitel byl navíc sněden kanibaly) nabízí nádherné prostory ke konzumaci vína v historickém objektu na kopci nad vinicemi (viz. fota), ale také rozlehlá sklepení, kde je každá cela opatřena mříží a zcela vyplněna lahvemi výborného vína. Jednalo se většinou o svatební dary, v tomto případě ze šedesátých let, a je třeba dodat, že tato archivní vína by dnes, vzhledem k použití korku a tehdejším technologiím byla naprosto nepitelná. Víno tehdy plnilo nejen funkci opojného nápoje, ale zároveň sloužilo jako kvalitní platidlo.


Hodovní sál v Toskánsku

 

 

Touha mít vlastní sklípek přetrvává dodnes
Řešením v paneláku nebo činžovním domě je domácí vinotéka na bázi prosklené skříně s programovatelným chlazením. Taková vinotéka vyšší kvality by měla umožňovat při větším objemu vícezónové (někdy i pětizónové) ovládání vnitřní teploty podle druhu skladovaného vína. Vnitřní police mohou být dřevěné, nerezové či v jiném provedení, nejlépe s teleskopickým výsuvem. Důležité je čelní sklo, které by mělo být v kouřovém a tvrzeném provedení a hlavně nepropustné pro UV složky slunečního záření. Vínu také vadí vibrace, takže domácí vinotéka by neměla mít kompresor jako lednička. V luxusnějších kancelářích je vinotéka integrována do velkých skříní sahajících až do stropu, v luxusních bytech může vinotéka zabírat celý pokoj s přístupem přes skleněné dveře.


Domácí vinotéka

 

 

Co je ale nejlepší je vlastní vinný sklep. Může být ve sklepení staršího domu, integrován do podzemních prostor nového podsklepeného domu, vytvořen dodatečně pod podlahou domu, nebo zapuštěn v terénu zahrady. Bývalé kotelny, sklady uhlí a brambor postrádají smyslu a do sklepení se stěhují relaxace, sauny a vinné sklípky. Výhodou sklípků je také fakt, že do noci pijící, zpívající a kouřící společnost neruší tolik ostatní obyvatele domu včetně spících dětí. Vlastní pobyt v pološeru, příjemném chládku a tichu má nepochybně i výrazné terapeutické účinky. Ve vinotéce navíc nemusí být skladováno pouze víno, ale i různé mošty, sýry, olivy, suché uzeniny a nevadí ani soudek či basa piva.


Nově budovaný sklípek na Přimdě

 

 

Jaké jsou obecné požadavky?
Sklep by měl být přiměřeně vlhký a stěny by měly přirozeně dýchat. Ve sklepení by měla být tma, či alespoň pološero a opět absence vibrací. Vzdušná relativní vlhkost by se měla pohybovat v rozmezí 65÷80%. Při nižší vlhkosti vysychají zátky, tím víno oxiduje a i jinak se poškozuje obsah láhve. Naopak při nadměrné vlhkosti dochází k plesnivění zátek i etiket. Vnitřní teplota by měla být v rozmezí 8÷12 °C (max. 16 °C), hlavně by ale měla být stálá s maximálním kolísáním mezi létem a zimou v rozmezí ± 2 °C. Realizovatelné je také rozdělení sklípku na prostory ve dvou duálních režimech v rozmezí 5÷10° C a 10 °÷18° C. Čím je vyšší vnitřní teplota, tím je rychlejší zrání vína. V komplexu větraného sklípku nesmí být skladovány žádné látky, které by mohly svou přítomností narušit přírodní chuť a vůni vína. Jedná se zejména o ropné produkty, uhlí a aromatické látky.


Různé úrovně kolem schodiště mají různé teploty

 

 

Vinařské hodiny
Také odvětrávání by mělo být mírné, přirozené a bez rizika teplotních šoků. Sklep by měl být zaklenutý z cihel a právě do vrcholu valené klenby se umisťuje větrací šachta, která sahá až nad zem. Této šachtě se přezdívá „vinařské hodiny“, protože umožňuje výhled ze sklípku ven na nebe, a tak pozná vinař, jestli je den, nebo noc. Přívod vzduchu do sklípku urychlí teplovzdušné solární panely na fasádě u větracích průduchů či okének. Při dopadu slunečních paprsků proudí dovnitř čerstvý sušší vzduch, naopak při dešti a oblačnosti proudí ven vzduch vlhký. Je to tedy vhodné řešení pro prostory s nadměrnou vlhkostí.
 
Cirkulující vzduch by měl co nejvíce oplachovat každou láhev, proto se preferují lehké průvzdušné konstrukce na jejich uložení. Do nich se dává víno naležato, nejlépe ještě s mírným sklonem k hrdlu, aby byl zcela namočen korek. Vlastní materiál stojanů je většinou ze dřeva (nejlépe dub nebo modřín), kovu, nebo v kombinaci se zdivem.

 

 

Opatrně s vlhkostí
Zdi jsou nejlépe z přiznaného původního smíšeného zdiva tvořeného kamenem a cihlami, spojovaných vápennou maltou. Běžné je zejména provedení bez omítek s přiznáním vlastní struktury zdiva. Někdy je dobré (pokud zdivo není pohledově zajímavé nebo z hygienických důvodů) povrch vybílit vápnem. Moravané se také často chlubí různými plísněmi na stěnách, které dodávají sklípku autenticitu. Stěny v jiném provedení by měly být dobře izolované proti vlhkosti s parotěsnou zábranou, zejména tehdy, kdy jsou pod hladinou podzemní vody.


Sklepení s barikovými sudy

 

 

Podlahy sklípku jsou nejlepší kamenné (špičková je čedičová dlažba), přímo cihelné nebo keramické. Dobré jsou také odvodňovací žlábky či guly v podlahách pro údržbu prostor. Nemusíme se bránit ani kombinaci se dřevem (tesařská podlaha) či korkem, ale je třeba pamatovat na expanzi podlahy při různých teplotách v kombinaci s vlhkostí a nechat u stěn mezeru cca. 1/ 2“, jak radí britští projektanti sklípků. Absolutně nevhodný je do sklípku koberec a nehezké je i lino. Na dveře do sklípku je vhodné použít zralý dřevěný masív z tvrdého dřeva, efektně ale vypadá i prosklená stěna s dveřmi z téhož materiálu. U skla je třeba dávat pozor na rosný bod, aby na něm nekondenzovala pára při jeho chladném povrchu.

 

 

Schody bývají z cihel, kamene, dřevěné nebo z kovových roštů. Musí se dbát na jejich velkou protiskluznost a bytelné zábradlí pro návštěvníky s problémy s motorikou. Okolo schodů a to zejména točitých je velice efektní vybudovat regály pro lahve, které tak mají podle měnící se výšky nad zemí různou teplotu (pověstný sedmý schod pro pivo). Osvětlení svíčkami je romantické, ale nepraktické. K cihelným klenbám a kamennému zdivu naopak velmi ladí, supermoderní osvětlovací bodová světla, halogeny a barevné diodové pásy. Hlavně by světlo nemělo obsahovat pro víno nepříznivou složku UV záření. Pokud jsou ve sklípku zásuvky, tak je nejlepší je umisťovat poblíž mrtvých prostor v rozích. 


50let starý svatební dar ve sklepení...

 

 

Dodatečně zahloubené sklepy pod podlahou jsou dalším řešením. Jedná se o kruhový, či oválný (pro umístění středového stolu) tvar zářezu do podzemních prostor. Průměr sklepa je od 1,35 m až do šesti metrů. Cena se pohybuje od 200 tisíc (kapacita 630 lahví) až do 1,2 mil. (3 000 lahví). Další variantou je stavba sklípku nad terénem a jeho zavezení okolní zeminou s ponecháním štítu pro vstup. Zde je hlavní funkcí většinou skladování většího množství vína. Na co se hlavně nesmí při stavbě sklípku zapomenout, je zabezpečení jeho obsahu před zloději. Ve sklípcích mají dnes různí sběratelé archivních vín uložené milióny a tomu by mělo také odpovídat jejich zabezpečení.
 
Před čím ale nelze sklípek zabezpečit, je jeho vlastní majitel. Je znám nejeden příklad, že bankéř o peníze bezpečně uložené do vinného archívu postupně přišel pravidelnou ochutnávkou a konzumací s přáteli s výběrem těch nejlepších vín, které byly původně určeny k sběratelským účelům.  



reklama