Úvod > stavba > Pocta bývalému mlýnu

Pocta bývalému mlýnu

Rubrika: Design    Vyšlo:
Autor:    Foto: Freshome, payload11.cargocollective.com
Pocta bývalému mlýnu

Při pohledu na fotografii tohoto povedeného architektonického díla by asi málokoho napadlo, že se vlastně dříve jednalo o mlýn. Dnes však tato příjemně vyhlížející stavba slouží jako prostorný rodinný dům, který nejenže vkusně kombinuje původní a nové architektonické prvky, ale navíc také zapadá do typické skotské přírody.

 

 

Moderní stavba vzdávající hold bývalému mlýnu se nazývá Bogbain Mill a nachází se v blízkosti jezera Loch Ussie nedaleko skotského městečka Dingwall. Autory tohoto architektonického projektu, který získal několik ocenění, jsou architekti ze společnosti Rural Design Architects. Architektonická společnost Rural Design se zabývá především venkovskou architekturou ve spojení s moderním inovátorským designem.

 

 

Ani v případě Bogbain Mill tomu nebylo jinak. Také zde je možné pozorovat kombinaci původních a moderních komponent. Jedná se vlastně o stavbu patřící do soukromého vlastnictví a sloužící jako rodinný dům. Majitel původní stavby (trosek bývalého mlýna) přišel za architekty s přáním vytvořit ze starých kamenných zdí zarostlých trávou moderní a prostorný obytný prostor. Tým architektů se po zevrubném prozkoumání zpustlých ruin starého mlýna a zarostlých pozemků rozhodl pro vytvoření novodobé stavby spojující staré a nové prvky.

 

 

Jako nosná kostra celé stavby slouží staré, avšak mohutné a pevné kamenné zdivo zkombinované s nově postavenou konstrukcí, jež je vmezeřena mezi původní zdi. Centrem celého objektu je částečně vydlážděný a zčásti zatravněný dvůr. Tento venkovní centrální dvůr je jednak propojen s tzv. „vnitřním dvorem“ neboli prosklenou místností orientovanou na jih, a jednak i se všemi ostatními přízemními místnostmi. Celkovou atmosféru exteriéru dolaďuje terasovitá zahrádka přímo navazující na dvorek v centru stavby. Na záhoncích paní domu pěstuje kromě okrasné zeleně i užitečné rostliny, jako například různé druhy bylinek.

 

 

Část stavby, která vybíhá do prvního patra, slouží jako ložnice a je nazývána „věží“. Pravděpodobně proto, že nabízí daleký a nerušený rozhled po okolní krajině. Jak zvenku, tak i zevnitř je patrná vkusná kombinace kamene a dřeva. Pro Skotsko typické původní kamenné zdivo, jež působí poněkud studeně, je zjemňováno dřevem příjemné přírodní barvy. Celá stavba je dále odlehčena četnými skleněnými plochami v čele s prosklenou částí dvorku.

 

 

V podobném stylu je řešen také interiér budovy. Opět zde můžeme najít propojení surové kamenné zdi se dřevem (dřevěné schodiště, nábytek, trámy apod.) a dále s bíle natřenými částmi zdí a mléčně bílými dlaždicemi.

 

 

Díky velkým proskleným plochám, a tím do místností hojně pronikajícímu dennímu světlu, působí celý interiér velmi odlehčeně.

 

 

Závěrem je možné s jistotou konstatovat, že se nová podoba stavby (dnes používané jako rodinný dům) vzdává hold původnímu kamennému mlýnu. Navzdory tomu, že je stavba zcela inovována, zachovává si prvky odkazující na její historii a původnost. Ačkoliv se dnes již stavba téměř vůbec nepodobá někdejší mlýnici, všímavější z vás jistě zpozorovali jeden prvek, jenž symbolizuje původní funkci objektu – jde o okno v dolní části stavby ve tvaru části kruhu, které má za úkol napodobovat mlýnské kolo.

 



reklama