Úvod > stavba > Tip na bydlení - cihlový dům v Itálii

Tip na bydlení - cihlový dům v Itálii

Rubrika: Design    Vyšlo:
Autor:    Foto: Park Associati, Trendir
Tip na bydlení - cihlový dům v Itálii

Dnes navštívíme rodinný dům (tedy spíše vilu), kterou by škarohlídi dost možná označili za nádraží. Při bližším prozkoumání však zjistíme, že nabízí nejenom pohodlí pro členy rodiny a jejich přátele, ale také úchvatné výhledy a soukromá zákoutí společenských prostor, kde mohou obyvatelé odpočívat, aniž by byli kýmkoli rušeni.

 

 

Cihlová stavba, nacházející se na úpatí kopců Val Tidone kousek od italské Piacenzy a je dílem renomovaného italského architektonického studia Park Associatit, však nabízí překvapivě stylové a pohodlné bydlení pro již zmíněnou italskou rodinu i zázemí pro její hosty. Nejvýraznějším prvkem domu je prosklené průčelí schované v zastřešeném výklenku, v němž se nachází dlážděná terasa s prostorem pro odpočinek majitelů.
Celý dům je vnímán jako soudobé vyjádření staveb tradičních pro dané území, a to jak použitými materiály, tak velikostí domu. Uspořádání však prošlo razantní inovací.

 

 

V jednom z křídel domu u výklenku se nachází moderně zařízená jídelna, jíž dominuje stůl netradičního čtvercového tvaru; retro prvkem jsou potom židle. Jídelna je dlážděna stejným typem štípaného kamene jako terasa, a proto byste při otevření posunovacích prosklených dveří mezi oběma prostory málem nepoznali, zda se nacházíte uvnitř domu nebo venku.

 

 

V otevřeném prostoru navazuje na jídelnu kuchyně, která byla navržena v nerezovém provedení. To by samo o sobě vypadalo až příliš industriálně, zde však tvoří důmyslný kontrast s odhalenými cihlovými zdmi interiéru, které naopak vytvářejí útulný domov. Kuchyně už navíc není dlážděna kamenem, ale dřevěnými deskami.

 

 

V protějším křídle, do něhož se dostaneme přes terasu (nebo halu se schody do prvního patra), nalezneme minimalisticky vybavený obývací pokoj, jemuž vévodí velký krb vestavěný do zdi obložené přírodním kamenem. Dvě kolmé zdi „obýváku“ jsou stejně jako vnější stěny domu a část kuchyně tvořeny odhalenými cihlami, zatímco zeď naproti krbu je opatřena šedou výmalbou. V této zdi se nachází vestavěné knihovny, které společně s poblíž umístěnou solitérní koženou pohovkou tvoří skvělý doplněk interiéru. Pohovka směřuje na francouzské dveře vedoucí na další terasu, tentokrát dřevěnou. Ta opticky vypadá, jako by navazovala na podlahu obývacího pokoje.

 

 

V horní části domu se nachází soukromé prostory majitelů – čtyři pokoje a sociální zázemí. Na pozemku také najdete starou, částečně zrekonstruovanou garáž a dílnu, jejíž dílenská část byla částečně předělána na odpočinkové prostory pro rodinu. Do dílny vedou, stejně jako do domu, prosklené dveře.
 
Celkově dům ve Val Tidone úsporně a účelně pracuje s prostorem – až na obývací pokoj neoplývají místnosti zbytnými plochami, ale zároveň jsou uspořádány tak, aby byly všechny dostatečně prosvětlené a zároveň prakticky využitelné. Dalo by se také hovořit o energeticky úsporném bydlení, které se dá v italském kontextu vytopit celé pouhým krbem (i když z fotografií jsou patrné i podlahové konvektory).

 



reklama