Úvod > volný čas > Jak vybrat správný gril

Jak vybrat správný gril

Rubrika: Technika v bytě    Vyšlo:
Autor:    Foto: garten.cz, grillr.com, ms-obchod.cz, limes.cz
Jak vybrat správný gril

Grilovací sezóna už je v plném proudu, a vy stále nemáte vhodné vybavení? Nevadí, nikdy není pozdě začít. Zkuste se inspirovat naším doporučením.
 
Již dávno neplatí jednoduché pravidlo, že grily dělíme na elektrické a na tuhá paliva. Dnešní výběr je mnohem širší a právě proto může být těžší si z dostupné nabídky vybrat. Důležitým faktorem pro volbu vhodného grilovacího zařízení je zejména fakt, zda a jak často se chystáte používat ho v bytě či ve venkovním prostředí. Zvažte také, zda chcete, aby maso získalo typickou vůni po dřevěném uhlí, či se bez ní naopak obejdete, a v neposlední řadě se zaměřte také design.
 
Grilování na ohýnku
Nejprve se podívejme na základní dělení grilů nezávisle na typu používaného paliva. Jedná se o grily stojanové, běžnější pro venkovní použití, a grily stolní, jež se naopak více využívají uvnitř.
A nyní k samotným typům grilů. Nejstarší tradiční nástroj pro tepelnou úpravu masa představuje otevřený oheň. Pokud jste trochu manuálně zruční, můžete si gril na pevná paliva postavit i sami. Dáváte-li však přednost kvalitě tovární výroby, sežeňte si některý z grilů na dřevěné uhlí. Mnozí „konzervativní“ gurmáni tento způsob grilování preferují právě kvůli výše zmíněné vůni, kterou opékané maso získá.

 

Přímo či nepřímo
Můžete si vybrat gril buď s přímým (který je běžnější), anebo s naopak nepřímým způsobem grilování. Rozdíl mezi oběma spočívá v tom, že u přímého způsobu musíte maso v průběhu otáčet, zatímco u druhého stačí grilovaný objekt umístit dovnitř a čekat, až ho horký vzduch kolující zařízením opeče ze všech stran najednou, podobně jako tomu je u běžné trouby.
 
S elektřinou bez kouře
Následují zařízení elektrická. Ta se ještě dále dělí na klasická elektrická, kontaktní a raclette. Jejich výhodou je absence kouře, který může být v některých případech nežádoucí. U elektrických grilů
je zdrojem tepla topná spirála, nad ní potom bývá umístěn rošt pro umístění surovin. Kontaktní gril si lze představit jako větší toaster. Maso se u něj „zaklapne“ mezi dvě topné spirály, jež jsou skryty pod povrchem. Součástí raclette grilů jsou malé pánvičky, na nichž si každý účastník párty připraví suroviny podle své chuti. Tento způsob opékání je oblíbený zejména v německy mluvících zemích.

 

Jedeme na plyn
Jako předposlední v našem výčtu zmíníme grily plynové, které jsou zároveň považovány za nejluxusnější a nejdražší. Jejich výhodou je možnost rovnoměrného opékání, opět absence kouře a jednoduchá obsluha. Ale i plynové grily se ještě dále dělí do několika podskupin. Prvním typem jsou klasická plynová zařízení splňující požadavky uvedené v předchozím odstavci.
 
Dále jsou k dispozici tzv. lávové grily, u nichž jsou plynem zahřívány lávové kameny umístěné na spodním roštu, které potom předávají teplo na rošt horní, kde jsou umístěny grilované suroviny.
 
Do třetice si můžete pořídit plynový kontaktní gril, který funguje podobně jako zmíněný elektrický, a logicky se liší ve zdroji tepla. Relativní novinku představují RBS grily, u nichž jsou keramické hořáky umístěné po stranách grilovací vany. Teplo, jež vydávají, se potom rozptyluje pomocí keramických briket, lávových kamenů či speciálních kovových rozptylovačů rovnoměrně po celé grilovací ploše.

 

Jde to i na vodě...

Zajímavou alternativou může být tzv. vodní gril, informace i praktické zkušenosti najdete v našem starším článku.



reklama