Úvod > volný čas > Přichází období chřipek a nachlazení…

Přichází období chřipek a nachlazení…

Rubrika: Zdravý styl    Vyšlo:
Autor:    Foto: archiv autora, SXC
Přichází období chřipek a nachlazení…

Jako každý rok, nastává touto dobou čas nachlazení a chřipek, což zapříčiňuje zejména prudké střídání mrazivého a teplého počasí, jež tak vytváří ,,ideální“ podmínky k šíření zmíněných virů. Onemocnění začíná zpravidla bolestí hlavy, kloubů, svalů a leckdy se může zdát, že jde o pouhé nachlazení.
 
Zpravidla takovému zdravotnímu stavu nevěnujeme zpočátku příliš pozornosti a snažíme se vše vyléčit tzv. za pochodu. Bohužel ale zapomínáme, že takto oslabený organismus představuje pro chřipkové bacily doslova ráj…

 

 

Chřipka je nakažlivá nemoc, která se dokáže velmi rychle šířit. Někdo chřipkovému viru odolá, jiného schvátí. Existuje spousta názorů, co je zapotřebí dělat či nedělat, aby člověk chřipkové epidemii odolal.  Jedna moudrost ale říká: „ Je lepší odstraňovat příčiny než řešit následky“.
 
Jak to souvisí s naším zdravím? Dá se říci, že onemocnění chřipkou, bolesti v krku, kloubů atd. jsou způsobeny několika faktory:
- předně je to oslabení imunitního systému organismu,
- malá schopnost těla rychle reagovat na změny teploty prostředí, jinými slovy, tělu chybí otužování,
- malá schopnost odolávat stresům a nepodléhat psychické zátěži, i to snižuje odolnost organismu a tím vytváří prostor pro atakování viry.

 

 

Posilujte imunitní systém
Chceme-li se uchránit před nachlazením a chřipkou, musíme posilovat imunitní systém. Také platí pravidlo, jak jsme se připravovali v létě a na podzim, tak překonáme zimní čas. Samozřejmě, vždy se najde nějaký prostředek, jak věci napravit, abychom zvládli stávající období bez úhony na zdraví. K cíli zpravidla vedou dvě cesty. Jedna přes lékárnu, kdy řešíme vzniklé zdravotní problémy s pomocí doporučených léků a podpůrných prostředků.
 
Druhá cesta pak vede prostřednictvím osvědčených lidových receptů. Ty sice řeší problémy mnohdy pomaleji, ale nezatěžují tělo chemickými látkami. Rozhodnout se ovšem musí každý sám.
Každopádně by měla platit tato zásada: jakmile se objeví první příznaky nachlazení, bolest hlavy, únava je třeba zpomalit rytmus dne a pokud je to jen trochu možné, zalehnout do postele.

 

 

Pro ty, kteří chtějí zkusit lidové recepty alespoň v první fázi onemocnění, nabízíme pár osvědčených receptů.
 
Osvědčený čaj ze zázvoru
Na jeden hrníček stačí polévková lžíce nastrouhaného zázvoru, přelít vařící vodou po pěti minutách scedit a osladit medem, je možné přidat i šťávu z citronu. Takový čaj prohřeje celé tělo.

 

 

Nezastupitelná cibule
Zejména cibulový sirup je výborný při kašli a nachlazení. Dá se připravit velice rychle. Cibuli nakrájíte na drobno, posypete cukrem nebo smícháte s medem a necháte několik hodin přikryté. Cibule pustí šťávu, kterou podáváme několikrát denně po lžičkách.

 

 

Opomíjená černá ředkev
Černá ředkev se s úspěchem používá na nachlazení a mírný kašel. Z ředkve se oloupe černá slupka, vlastní bulva se nakrájí na plátky, dá se do hrníčku a promíchá s trochou medu, nebo cukru a nechá se přes noc odležet. Ředkev pustí šťávu, která se bere několikrát denně po jedné lžíci.
 
Kysané zelí - zdroj vitamínů v zimních měsících
V prevenci proti chřipce se nejlépe osvědčuje kysané zelí. V minulosti bylo kysané zelí v zimě jediným zdrojem vitamínů a důležitých látek, chybějících v běžné potravě. Naši předci věděli, že pokud budou jíst dostatek zelí, budou zdravější a odolnější vůči nemocem. Pojem imunita lidského organismu neznali, ale dobře věděli, co jim prospívá. Způsobů přípravy kysaného zelí, podle krajů, je nespočetně, stačí jeden:
 
- 0,5 kg kysaného zelí (sáček zelí), 1 cibule, 1 jablko, 1 lžíce strouhaného křenu,
- 1 zakysaná smetana
 
Kysané zelí a cibuli nakrájíme, jablko nastrouháme, přidáme strouhaný křen a zalijeme smetanou. To vše dobře promícháme. Podle chuti lze přidat i jinou zeleninu, například mrkev.
 
Odvar z levandule k inhalaci
Odvar z levandule se používá velmi často při inhalaci, a to nejlépe klasickým způsobem, jak to dělali naši předkové, nad hrncem s horkou vodou. Do horké vody se vlije odvar z levandulových květů (stačí sušený květ levandule, kdy na 0,5 litru vody použijeme asi 25 gramů levandule). Inhalace aromatické byliny urychluje léčbu chřipky, angíny či bronchitidy.
 
První pomoc - osvědčený šípkový čaj
Šípky obsahují velké množství vitaminu C, dokonce dvakrát více než citrusové plody. Avšak sušením a tepelnou úpravou se ho mnoho ztrácí. Jsou bohaté i na řadu dalších prvků. Pravidelné užívání nálevu zvyšuje obranyschopnost organismu proti nachlazení a chřipce. Vzhledem k tomu, že působí i mírně močopudně, lze jej využít také při zánětlivých onemocněních močového ústrojí. K tomu, aby plody šípku měly účinnost, která je jim přikládána, musí se šípky na podzim natrhat, usušit a při použití se nesmí vařit, protože vařením se zničí veškerý vitamin C.
 
Příprava správného čaje je trochu složitější a zdlouhavější, ale nápoj je v léčbě účinnější. Postup je následující: šípky se dají do kameninové nebo skleněné nádoby, přelijí se studenou vodou a nechají louhovat 12 až 24 hodin. Pak se voda slije a ohřeje se pouze na teplotu pití. Takto připravený čaj má zachované všechny léčivé látky.
 
Tymiánový čaj…
…má antibakteriální a protivirové účinky. Posiluje imunitu. Je to silný stimulant organismu, navrací mu energii v případě horeček, únavy nebo přepracování. Na jeden šálek čaje stačí kávová lžička bylinek, kterou přelijete horkou vodou a po deseti minutách scedíte. Můžete osladit medem. Pije se dvakrát denně.

 

 

Při zvýšené teplotě nasaďte tužebník jilmový
Tužebník jilmový je nazýván přírodním aspirinem, protože obsahuje stejnou účinnou látku jako je v tabletách aspirinu, avšak narozdíl od něj zároveň hojí žaludek, rány i ledviny. Působí protizánětlivě, tlumí bolesti a snižuje horečku. Ve směsi s dalšími vhodnými léčivými rostlinami ho lze užívat jako bylinkový čaj proti nachlazení.
 
Polévka jako lék při nachlazení
Horká kuřecí polévka pomůže udržet průchodné dýchací cesty a vývar navíc dodá potřebnou energii. Ale pozor, funguje pouze domácí polévka se zeleninou, kde bude dostatečné množství cibule i česneku, které znásobí její léčebnou sílu. Někde se takové polévce říká přírodní penicilin.
 
S nachlazením, případně s chřipkou jde ruku v ruce špatná nálada, psychické napětí a někdy i nespavost. Také na tyto problémy existuje přírodní medicína:
 
Oregáno, česky dobromysl, je sice známé jako přísada do jídel, ale rovněž se užívá jako čaj, který zlepšuje náladu a uklidňuje napětí. Doporučuje se pít i při nachlazení. Psychické napětí zklidňuje také meduňka. Na bolest hlavy účinně působí čaj z heřmánku nebo máty peprné. Pokud bývají psychické problémy spojené s nespavostí, je vhodné použít kozlík lékařský.

 

 

A ještě malý příběh na závěr
Začátkem devadesátých let minulého století začali někteří kolegové jezdit na zkušenou do zahraničí. Jeden z nich vyrazil na stáž do Londýna, kde byl ubytován v domě manažera firmy, kde sbíral zkušenosti. Byl listopad, v Anglii bylo chladno, a tak se kolega odvážil požádat paní domu, zda by nebylo možné trochu přitopit. Ta se usmála a druhý den mu přinesla silný vlněný svetr, šálu a ponožky s tím, že teplo je drahé a musí se šetřit. Kolega učinil, jak mu bylo řečeno, a v Anglii prožil celou zimu bez nachlazení. A co z toho vyplývá pro nás? Nezapomeňme do našeho preventivního programu zařadit také otužování…




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Zen shop a masáže Relax
bolesti zad, hubnutí, relaxaci to vše získáte pomocí masáží nebo terapie tradiční čínské medicíny doplněné bylinnými přípravky z TČM nebo ajurvédy



reklama