Úvod > volný čas > Čas postní a co s ním

Čas postní a co s ním

Rubrika: Zdravý styl    Vyšlo:
Autor:    Foto: archiv autora, SXC
Čas postní a co s ním

Postní čas – doba, kdy naši předkové během 40 dnů po masopustním období, tj. až do Velikonoc, jedli odlehčenou stravu, bez masa a dalších tučných produktů, ovšem s výjimkou nedělí, kdy si naopak dopřávali, má pro nás význam i v současnosti. A i když my dnes tuto etapu využíváme k očištění organismu a nastartování do dalšího období, v minulosti spočívaly důvody k takovému jídelníčku ještě někde jinde…   
 
Našim předkům tedy nešlo ani tak o to, aby odlehčili po dlouhé zimě zažívacím orgánům, spíš se dá říci, že se jim vyprazdňovaly spižírny a tudíž bylo nutné sáhnout po potravinách, které vydržely delší skladování – např. hrách, čočka, jáhly, kroupy.

 

 

Jídla z přírody
Dělaly se hlavně různé druhy polévek, kaše, placky, chléb ze zbytků mouky a s různými doplňky. Připravovaly se pokrmy, které nebyly náročné na suroviny, někdy se používaly náhražky a také se využívaly i rostliny, jež se tou dobou začaly objevovat v probouzející se přírodě.
 
I proto naši předkové žili v souladu s ročním cyklem přírody.  V zimě, kdy bylo málo práce kolem hospodářství, bylo více času na přípravu pokrmů ze zásob, které nashromáždili již na podzim. Snad nebyla rodina, kde by se nenakládalo zelí. To se konzumovalo hlavně v době, když již nebylo čerstvé ovoce ani zelenina.
 
My dnes víme, že 200 g kysaného zelí pokryje denní potřebu vitaminu C, a nejenom to.  Dobře vykvašené zelí působí také proti depresím, posiluje nervovou soustavu a chrání před infekcemi. Kysané zelí aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. 
 
Vlastní zpracování vyžaduje určité zkušenosti, aby kvasný proces proběhl bez závad. Jinak se může změnit v hnilobný proces. Sice se dá kysané zelí koupit, ale i tady je nutné vybrat z různých receptur. České kysané zelí má svou zvláštní chuťovou charakteristiku, která je nenapodobitelná. Při nákupu tohoto typu zelí nezapomeňte: zelí v sáčku musí obsahovat dostatečné množství tekutiny, jinak to není kysané zelí. Zelí prodávané ve sklenicích je sterilizované a nemá takové vlastnosti jako kysaná varianta i igelitových sáčcích.
 
Základem bývaly kaše
Vracíme-li se k našim předkům, pak nelze opomenout v jejich stravování kaše, které se vařily z pšeničné mouky, ovesných vloček, prosa, hrachu, čočky, krup, pohanky nebo z jáhel. Takové vaření bývalo jednoduché a časově nenáročné. Většina těchto potravin je dostupná i dnes, a to především v obchodech s označením BIO.
 
Pokud jste se rozhodli, že postní čas využijete k ozdravení organismu, je třeba si připomenout některé potraviny, zejména zeleniny, jež mají na náš organismus ozdravný vliv.
 
Brambory
Jsou zdrojem vitamínů C, B a draslíku, který podporuje odvodňování organismu, avšak musí se vařit ve slupce, jinak ztrácejí většinu látek.
 
Růžičková kapusta
Posiluje imunitní systém, podporuje vitalitu, zbavuje tělo odpadních látek, odstraňuje zácpu. Vyživuje nervový systém a působí proti stresu.
 
Cibule
Působí preventivně proti infekcím dýchacích cest, desinfikuje ústní dutinu a dýchací cesty.
 
Čekanka
Dokáže přírodní cestou odbourávat nebezpečné tukové látky, zamezuje ukládání nebezpečných těžkých kovů v těle.
 
Červená řepa
Málokterá zelenina je tak bohatá na vitamíny a minerály jako právě řepa. Regeneruje a celkově posiluje organismus. Zkuste například tento jednoduchý recept: uvaříme červenou řepu ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a vmícháme zakysanou smetanu. Jako příloha se hodí na sucho opečený tmavý chléb.
 
Pórek
Co se mnohdy neví, a sice že zelená část pórku má dvakrát více vitamínu než bílá. Zkuste si připravit rychlou a zdravou polévku: bílou i zelenou část pórku nakrájíte na kolečka, orestujete na másle a zaprášit moukou. Zalijete hovězím vývarem. Deset minut necháte povařit. Po té přidáte zakysanou smetanu (nechat jenom prohřát) a odstavíte z ohně. Může se též přidat vajíčko a na ozdobu nakrájený čerstvý pórek.
 
Mrkev
Zbavuje organismus toxinů a reguluje trávení,  posiluje a chrání před infekcemi. Také je výborná pro všechny, kteří by se rádi zbavili zimních tukových zásob. Určitě vám přijde vhod následující recept: dáme namočit čočku, následně vaříme asi 15 minut, přidáme na drobno nakrájenou mrkev a dále vaříme do měkka. Nakonec přidáme sůl, koření (rozdrcený kmín, tymián, oregáno), sojovou omáčku, lžičku oleje. K zahuštění kaše stačí část vyjmout a rozmixovat, tím se vyhneme zahuštění moukou.
 
Do očistné jarní kúry ovšem patří i bylinky
 
Medvědí česnek
Je vhodný pro jarní omlazovací kúry na odstranění škodlivých látek z těla. Drobně nakrájenými listy posypeme chléb s máslem, nebo jemně posekané používáme jako koření do polévek, na brambory, rýži nebo těstoviny. Medvědí česnek pročišťuje tělo a zbavuje organismus těžkých kovů a usazenin. Nutno dodat, že oproti klasickému česneku není tak aromatický. 

 

 

Pampeliška
V minulosti bývala součástí zdravých jarních potravin. Její listy i květy jsou chutné dušené jako špenát, syrové nahořklé listy se přidávají do salátů. Lze z nich extrahovat šťávu, kořeny je možno upéci a použít k přípravě nápoje, který nahradí kávu. Ze žlutých květů pampelišky se dá udělat pampeliškový med. 
 
Kopřiva
Pro své vlastnosti je to stálice mezi předjarními bylinkami. Z kopřiv si můžete připravit polévku, saláty, poslouží i jako náhražka špenátu a také čaj, který dokáže vypudit z těla škodlivé látky, jež se v těle přes zimu nahromadily. 

 

 

Řeřicha zahradní
Tuto bylinku můžete pěstovat prakticky přes celou zimu v misce na navlhčené vatě při pokojové teplotě, kdy semínka začínají klíčit již druhý den a za týden rostlinky dorostou výšky 6 až 8 cm, kdy je můžeme začít sestříhávat. Má příjemně štiplavou chuť a vůni, připomínající ředkvičky nebo křen. Používá se do zeleninových a bramborových pokrmů, pomazánek, polévek a ke zdobení obložených mís.

 

 

Pohanka
V minulosti bývala zcela běžnou potravinou. Dnes jí můžeme dát přídomek znovuobjevená. Je chutná, zdravá a dodá tělu zdraví prospěšné látky v té nejlepší podobě. Hodí se k přípravě polévek, kaší, pomazánek, rizot, lívanců, i jako příloha. Celozrnná pohanka má schopnosti jak čistící, mechanické, tak i biochemické. Váže na sebe toxické látky, tuky a cholesterol. Někdy bývá nazývána Královnou zdravé výživy.
 
Co říci závěrem
Z důvodů nesprávné výživy se mnohdy dostáváme do zbytečných problémů. Přitom by leckdy stačilo, třeba právě jen na postní dobu, vrátit se ke starodávným receptům, kde maso a tučné potraviny nebyly hlavním jídlem. Nespoléhat jenom na léky, které pouze napravují důsledky našich špatných stravovacích návyků. Vrátit se k bylinkám jako rituálu, který prostupuje celým tělem.
 
K životu patří i pohyb i jakákoli další činnost na čerstvém vzduchu. Nezapomeňte, že lékem na neduhy může být i slunná jarní příroda. Času před velikonočními svátky můžete využít i k určité duševní inventuře.




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Zen shop a masáže Relax
bolesti zad, hubnutí, relaxaci to vše získáte pomocí masáží nebo terapie tradiční čínské medicíny doplněné bylinnými přípravky z TČM nebo ajurvédy



reklama