Úvod > volný čas > Detoxikace - pročištění a odkyselení organismu

Detoxikace - pročištění a odkyselení organismu

Rubrika: Zdravý styl    Vyšlo:
Autor:    Foto: SXC, Depositphotos
Detoxikace - pročištění a odkyselení organismu

Všimli jste si, jak se na nás v poslední době odevšad valí slovo detoxikace? Proč se vůbec tímto pojmem tolik zabýváme… Nejedná se opět o nafouknutý problém? Vždyť za doby našich rodičů nebo prarodičů se tohle slovo vyskytovalo maximálně jen v lékařském slovníku. Věřte, že není a potřebuje více publicity, aby se dostalo do podvědomí většího procenta lidí toužících po zdraví.
 
Než se vůbec k samotné detoxikaci organismu dostaneme, je nutné si říci něco o tom, proč bychom měli pročisťovat naše tělo. Všichni živočichové na této planetě se řídí základním pudem – jím, abych přežil. Na vrcholku celého potravinového řetězcem je člověk, který, jako jediný, se nemusí již honit za zvěří, sbírat kořínky a plody ale zajede do supermarketu a nakoupí si vše a v dostatečné míře. A tady je možná lehce zakopaný pes, jíme více, než potřebujeme a jíme potraviny průmyslově zpracovávané. To má za následek přetěžování žaludku, střev, ledvin a hlavně jater, která jsou nejdůležitějším detoxikačním orgánem v lidském těle, kde nám zůstávají jedy nejen ze stravy ale i z životního prostředí, a jsou příčinou ukládání nečistot, zahlenění, otravy a toxémie.

 

 

Plýtvání energií
Při našem bohatém jídelníčku máme sice plný žaludek, ale máme i tolik energie? Po dobrém jídle se sice cítíme sytí, ale také unavení. Již víme, že spotřebitelem energie číslo jedna je právě látková výměna.  Celý aparát, který je potřebný k příjmu potravy, trávení a vylučování zbytků, představuje obrovského spotřebitele energie. Biofyzik Dr. Warnke z univerzity v Saarbrückenu dokonce vypočítal, že člověk dostává z výživy jen 20 % energie, kterou denně spotřebuje.
 
Navázal tak na poznatky tradiční čínské a ajurvédské medicíny, jež hovoří o tom, že člověka živí hlavně prána a čich, druh energetické výživy. Pokud je tedy naše strava lehce stravitelná, naše tělo spotřebuje méně energie než při trávení těžkých a nestravitelných pokrmů. Např. po obědě s masem a knedlíkem nebo bramborem se může stát, že více jak polovinu energie, kterou jídlo obsahuje, vydáme pouze na trávení.

 

 

Na co si dát pozor
A ještě pár slov o tom, jakým způsobem se vůbec do našeho těla jedy - toxiny mohou dostat. Vzhledem k tomu, že žijeme v přetechnizovaném světě, ve velkoměstech, obklopení panelovými domy, klimatizovanými pracovišti, ve stresu a spěchu, nebude tato informace od věci.
 
1. jedy z životního prostředí ze vzduchu
2. jedy z rostlinné výroby – pesticidy, herbicidy atd.
3. jedy z chovu zvířat, z krmiv, z prostředků na podporu výkrmu
4. průmyslové doplňky jako jsou barviva, konzervační prostředky, pomocné látky ve výrobě vůbec
5. v neposlední řadě škodliviny vinou stresu – spěch, zloba, strach, egoismus, nenasytnost, domýšlivost.
 
Nezbytný úklid
Z těchto jedů, toxinů, vznikají v těle tzv. odpady nebo také strusky. A jak sama definice napovídá, každý odpad musí být uklizen, odklizen, vyloučen. Přesně jako v domácnosti, každý týden dbáme na takový ten povrchový úklid, ale jednou za čas pořádně vygruntujeme, a to samé je potřeba udělat i s tělem. Zbavit ho tohoto roky nastřádaného bahna a nánosu. Zkrátka, řeč je o všech látkách, které se v těle usadily, ale nejsou potřebné k jeho fungování, nejsou živé, nejsou součásti živých buněk, jedná se např. o usazeniny z vápna a jiných minerálů, cholesterolu, hlenovité usazeniny, zbytky látkové výměny, anorganické a organické jedy z životního prostředí, pozůstatky léků, zbytky staré stolice ve střevech.

 

 

Nebezpečné překyselení
Možná si ze školních hodin biologie nebo fyziky pamatujete něco o hodnotě pH, o tekutinách které mají určitý poměr kyselin a zásad v těle. Připomeňme si: pH 0 je silně kyselá, pH 14 je silně zásaditá (alkalická) a pH 7 je neutrální hodnota.  Aby životní pochody fungovaly v organismu správně, je důležité hodnoty pH tělesných tekutin udržovat konstantně v určitém správném rozmezí.  V naší výživě by měly převažovat zásadité, tedy alkalické potraviny. 
 
Z poznatků odborníků na alternativní výživu, přírodních léčitelů apod. vyplynulo, že u populace více méně dochází k překyselení organismu, které vede k problémům jako je např. ukládání vody v břiše a nohou, způsobuje choroby srdce a krevního oběhu, artritidu, osteoporózu, bolesti žaludku, zvracení, žaludeční vředy, ztuhlé a křečovité svalstvo.  A které potraviny jsou tzv. kyselé?  Například mléko a mléčné výrobky, maso, drůbež, cukr a s ním spojené sladkosti, ocet, citrony, rajčata, jahody, luštěniny, obilí, špenát, rebarbora a v nepatrném množství tuky a oleje.
 
Divíte se, že chybí káva? Ano, zrnková káva je také kyselinotvorná, ale pokud se jedná o kvalitní výrobek, který nebyl silně pražen, ale byl řádně spařen – např. presso, pak je v lidském těle zpracováván zásaditě. Zajímavé že? Ne nadarmo se říká, že je naše tělo nejsofistikovanější továrna a laboratoř na světě.

 

 

Co napoví pohled do zrcadla
Pokud dojde již k značnému překyselení organismu, je možné jej poznat na první pohled. A to hlavně na pokožce. Můžete trpět celulitidou, a to nejen ženy, můžete mít zvětšené póry, komedony, barva pleti bývá nezdravě bledá, šedá, žlutavá, červená až modročervená, působí nečistě a drsně. Vlasy mohou být křehké, mastné, s tvorbou lupů. Na nehtech, zvláště tenkých, se tvoří lehké prasklinky.
 
Ledacos napoví i diagnostika podle stavu jazyka. Zdravý jazyk je růžový, vlhký, bez povlaku. U lidí s překyselením sledujeme lehké zbarvení, hlavně u kořene jazyka a to na barvu bílou, hnědou nebo zelenohnědou a pravděpodobný bude i citelný zápach z úst, který znečištění rovněž provází.  Měření pH hodnoty lze provádět prostřednictvím lakmusových papírků z lékárny.
 
Příště…
…si povíme o konstitučních typech.




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Zen shop a masáže Relax
bolesti zad, hubnutí, relaxaci to vše získáte pomocí masáží nebo terapie tradiční čínské medicíny doplněné bylinnými přípravky z TČM nebo ajurvédy



reklama