Úvod > volný čas > Italský gastronomický zeměpis

Italský gastronomický zeměpis

Rubrika: Cestování    Vyšlo:
Autor:    Foto: SXC, eTravel
Italský gastronomický zeměpis

Život je kombinací kouzla a těstovin. Tento citát se připisuje legendárnímu italskému režisérovi Fredericovi Fellinimu. A rozhodně dává smysl, protože byste jen těžko hledali významnější kuchyni, než je ta italská. Co se například vaří v některých regionech na Apeninském poloostrově?
 
Lombardie
Do Itálie díky first minute zájezdům proudí ročně miliony milióny turistů, tu severní jich ročně navštíví statisíce. I oni rádi okusí jídla, která jsou s regionem pevně spjatá. Mezi ta nejznámější patří milánské rizoto. Jeho kouzlo spočívá především v jednoduchosti, protože do něj nepatří nic než kuřecí vývar, cibule, máslo, rýže arborio, trocha suchého bílého vína, šafránu, a parmezán.
 
Lombardská kuchyni značně ovlivnila geografická poloha. Naleznete v ní i prvky rakousko-uherské gastronomie. Když si v restauraci objednáte pokrm s autentickým italským názvem cotoletta alla milanese, věřte, že vám přinesou klasický vídeňský řízek z vepřové kotlety. Než se zakousnete, dejte si pozor – má v sobě kost.

Itálie je snadno dostupná

 

 

Ligurie
Pětitisícikilometrová oblast na severozápadě je pro gastronomicky laděnou dovolenou v Itálii jako stvořená. Region kolem Janova ve světě proslul především pestem – v hmoždíři stlučenou omáčkou z piniových oříšků, česneku, bazalkových listů, olivového oleje a sýrů pecorino a Parmigiano-Reggiano.
 
Ligurská regionální kuchyně si obecně zakládá na bezmasých jídlech a bylinách. Jako zdroj bílkovin využívá luštěniny, například cizrnu na mnoho způsobů. Stranou nemohou zůstat ani těstoviny. S Ligurijí se pojí neobvyklé corzetti, piccage, pansotti a ravioli. Z Ligurie pochází i legendární gnocchi s hrubozrnné mouky a brambor. A s čím se všechny těstoviny jí? Samozřejmě s pestem.

Těstoviny patří mezi národní italská jídla

 

 

Kampánie
Na závěr se podíváme o něco jižněji, a sice do okolí Neapole. Jedná se o oblast s opravdu rozmanitou gastronomií – od zeleniny, přes sýry, pizzu, pastu, až po plody moře a jídla pro „masožrouty“.

 

 

V Kampánii se nebojí smažení, a tak si tam pochutnáte na ančovičkách, artyčocích, květáku, cuketách nebo mozzarelle v trojobalu. Milovníci určitě ocení i lokální recepty obsahující masa – králíka nebo kuře alla cacciotara (s cibulí, rajčaty a bylinkami),  trippa (hovězí dršťky) nebo uzeniny salsicce a cervelattine.
 
Jako diamant se v kampanské kuchyni vyjímá tradiční pizza. 




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Zen shop a masáže Relax
bolesti zad, hubnutí, relaxaci to vše získáte pomocí masáží nebo terapie tradiční čínské medicíny doplněné bylinnými přípravky z TČM nebo ajurvédy

Výživa pro fitness a kulturistiku
Cvičíte, hubnete, posilujete? Navštivte náš shop s výživou pro vás! Spalovače tuků, carnitin, kreatin, proteiny a další doplňky



reklama