Úvod > volný čas > Jarní očista dle tradiční čínské medicíny

Jarní očista dle tradiční čínské medicíny

Rubrika: Zdravý styl    Vyšlo:
Autor:    Foto: tcm-shop, Depositphotos, Fotolia
Jarní očista dle tradiční čínské medicíny

Pokud hledáte nové cesty, jak ozdravit vaše tělo a rádi byste to zkusili i jinak než jenom s pomocí klasické západní medicíny, jednou z možností se pro vás může stát tradiční čínská medicína. Nastávající jaro je tou nejvhodnější dobou, kdy bychom měli tělo alespoň zbavit všech přes zimu nahromaděných škodlivin a právě tato alternativní medicína nám nabízí řadu možností…  
 
Jakmile sleze poslední sníh a paprsky sluníčka začínají prohřívat vzduch, začne se naše tělo chovat jinak. Najednou máme chuť pobývat více venku na vzduchu, více se hýbat, začínáme pracovat na zahrádce… a také více hlídáme to, co jíme. Jako bychom toužili po něčem už konečně opravdu zeleném a čerstvém. Je to z důvodu toho, že Jaro je symbolem zrození, patří k prvku Dřeva, který je prvním z celkem 5 elementů, jež ovládají náš život, aniž si to uvědomujeme.
 
Vše co náleží Dřevu, je spojeno právě s rozpukem, zrozením. Barvou Dřeva je zelená, emocí je vztek a dvěma orgány přiřazenými k tomuto prvku jsou játra a žlučník. A tady, jak už sami nejspíš cítíte, se tato prastará alternativní medicína příliš neliší od té západní. Ta také tvrdí, že je nutné se detoxikovat, a to nejlépe na jaře. Děje se tak právě proto, jak je popsáno výše. Detoxikačním orgánem jsou játra  - orgánem prvku Dřeva jsou játra. A co jim nejvíce prospívá: právě vše co je zelené. Barvou tohoto prvku je totiž barva zelená. Jak jednoduché že?

 

 

Mlsejte zelené
Na jaře bychom měli nejvíce zařadit do jídelníčku právě potraviny, které mají barvu zelenou. Jsou to např. listy – salátu, řeřichy, kapusty, růžičkové kapusty, špenátu, zelí, různé naklíčené bylinky, zkrátka jakákoli zelená listová zelenina. Jelikož ke každému z 5 prvků přináleží i chuť a k prvku Dřeva je to chuť kyselá, tak je dobré dodat tělu i něco nakyslého. Ale pozor, nejsou tím myšleny zavařené kyselé okurky ale přírodně zkvašená nakládaná zelenina, tzv. pickles, známá především z makrobiotických kuchařek.

 

 

Jak připravit pickles
Nejjednodušší způsob přípravy pickles je následující: nakrájíme si např. čínské zelí na jemno, přidáme trochu cibule a malinko kvašeného zelí, osolíme, nejlépe mořskou solí. Směs přikryjeme a zatížíme, aby dovnitř nevnikal vzduch, a necháme přes noc uležet – kvasit při pokojové teplotě, 24 hod. Dejte však pozor, aby mísa byla dobře uzavřená a nešel do ní vzduch, jinak místo kvašení může potravina začít hnít.  Nejdéle po 48 hodinách můžete pickles konzumovat. Čím déle kvasí, tím více má kyselejší chuť a také hodně vitamínu C.
Kyselou chuť má i klasický citron, který spolu s olivovým olejem slouží jako čistící bomba na játra, ale pouze ráno a na lačný žaludek.
 
Nezapomeňte na syrovou zeleninu a ovoce
V období nastupujícího jara můžeme už do jídelníčku zařadit také více syrové zeleniny a ovoce, které jsou nevhodné v zimních měsících pro svoji chladnou povahu.
Další potravinou, jež by se měla v jídelníčku objevit, je např. pšenice špalda, kuskus, pšeničný bulghur na různé způsoby, pak slepičí polévka a maso, kachní polévka a maso, též zmíněné výhonky např. alfaalfa, výhonky soji nebo petrželka. Z mléčných výrobků pak kefír nebo kozí sýr. Dobře prospívají játrům švestky, zvláště japonské švestky zvané Umeboši. A co v tomto období pít? Kromě již zmíněného citronu s olivovým olejem, pár tipů zde máme a určitě jsou lahodnější. Např. šípkový, ibiškový nebo meduňkový čaj. Pro univerzální pití se doporučuje čaj Banča – zelený japonský čaj nebo obyčejná čistá vlažná voda.

 

 

Na čem stojí tradiční čínská medicína
Pokud se opravdu chceme zaměřit na celkovou očistu organismu, můžeme k tomu využít např. gemmoterapeutickou tinkturu (firma Naděje), kterou seženete v prodejnách zdravé výživy. Užívá se po kapkách na kilogram vaší váhy.
 
Tradiční čínská medicína je z 80 % založena na správné volbě potravin. Výběr potravin podle znalosti 5 prvků je ve své podstatě hodně jednoduchá metoda, která nám může pomoci podpořit správný a zdravý život bez časté návštěvy lékařů. V žádné knihovně osvícených kuchařek by proto neměla chybět velmi kvalitní kniha od Barbary Temelie ,,Stravování podle 5 elementů“.
 
O prvku Dřeva a jeho chuti se v ní můžete dočíst např. toto: Kyselost je chuť elementu dřeva a země je element následující za ohněm, tedy sousedem dřeva. V případě chuti to znamená, že přemíra kyselých studených potravin zvyšuje ve vyživovacím cyklu jin srdce a v cyklu kontrolním snižuje jang země – sleziny a žaludku. Jogurt a jižní ovoce, obojí kyselé a studené, typické potraviny odtučňovacích diet, mají tento účinek. Třicetileté zkušenosti s počítáním kalorií již mohou potvrdit správnost námi vykresleného systému – že totiž úbytek váhy při počítání kalorií je dočasný. U mladých lidí působí samozřejmě lépe. Opravdový problém však začíná u žen po třicítce a sílí po pětatřicítce. Qi  (energie) už totiž není tak silná jako zamlada. Dieta je neúčinná, a navíc zdraví škodlivá, protože způsobuje chronické onemocnění žaludku. Osteoporóza se vyskytuje zejména u žen, které celý život příliš dbaly na kalorie.

 

 

Zdravý životní styl či dieta
Je potřeba dobře zvážit, zda není lepší si zvolit zdravý životní styl na celý život než dietu, která je časově omezena. Naštěstí máme možnost volby a každý si může vybrat sám a svobodně. V případě první volby stačí znát tyto přírodní zákonitosti a naučit se svému tělu naslouchat…
O správnosti a vhodnosti stavování se můžete dočíst v článcích na našem webu.

 

 

Další přírodní pomocníci
Pokud to ale s přípravou správné stravy nestíháte, a přesto chcete na jaře pročistit a posílit své tělo, existuje na našem trhu nepřeberné množství přípravků, od kvalitních přes průměrné až po nevhodné.
K jarní stravě - zelenině, a nemusíme zdůrazňovat, že ideálně z vlastních zdrojů či v bio kvalitě, je ale také vhodné si vzít na pomoc i nějaký přípravek např. z ajurvédské medicíny. Vhodná je Šťáva Aloe vera, která posiluje obranyschopnost, pozitivně ovlivňuje činnost jater a zlepšuje zažívání a pravidelné vylučování.
 
Nebo různé druhy čajů např. Triphala – čaj na detoxikaci organismu nebo Wellness Tea Detox.  Avšak nejúčinnější je velmi oblíbená Triphala ve formě vegetariánských kapslí, jenž patří k nejúčinnějším přípravkům k pročištění celého těla. Rovněž můžeme doporučit také chlorellu, např. Alga forte, která snižuje chuť k jídlu a odstraňuje toxické látky z těla, tzn., že je účinným prostředkem k detoxikaci a redukci nadváhy.
 
V období jara až do konce dubna je možné si objednat za zvýhodněnou cenu i detoxikační balíček, který obsahuje detoxikační náplasti na hubnutí a Triphalu.
Na trhu existuje i nepřeberné množství různých detoxikačních bylin, např. ostropestřec, který také velmi dobře čistí játra, ale to už je doménou fytoterapie…

 

 

Ať zvolíte jakoukoliv kúru, mějte na paměti jedno:  JARO = ZELENÁ. Platí nejen v jídle, ale také v oblečení, proto na jarní procházku zvolte třeba zelenou šálu. Určitě vám bude slušet.

 

Zdroj:
Zen shop - tradiční čínská medicína
Výživa podle pěti elementů – Barbara Temelie
Tradiční čínská medicína pro začátečníky – MUDr. Doris Danielová

 




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Zen shop a masáže Relax
bolesti zad, hubnutí, relaxaci to vše získáte pomocí masáží nebo terapie tradiční čínské medicíny doplněné bylinnými přípravky z TČM nebo ajurvédy



reklama