Úvod > zahrada > Exotické koření – chutná a léčí zároveň

Exotické koření – chutná a léčí zároveň

Rubrika: Inspirace v zahradě    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: archiv autorky
Exotické koření – chutná a léčí zároveň

Vůně linoucí se z kuchyní našich maminek a babiček je v období vánoc neodolatelná. Vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, vosí hnízda či perníčky by ale neměly svou typickou pohádkovou chuť nebýt koření. Některá koření jsou už tradičními obyvateli spíží či kuchyňských poliček, po jiných jenom zvědavě pokukujeme v obchodě a tápeme, na co by se dala použít. Proto je tu náš malý průvodce exotickým i ryze českým kořením.
 
Prvním z nich je KARDAMOM PRAVÝ (Elletaria cardamomum). V přírodě roste jako tropická vytrvalá bylina. Z oddenku vyrůstají až dvoumetrové neplodné lodyhy s úzkými čárkovitými listy. Později z oddenku rostou květonosné stvoly, na nichž se v úžlabí listenů vyvíjejí krátké hrozny květů. Plodem je tobolka obsahující větší počet semen. Právě ta využíváme v kuchyni. Pokud je přidáme do pokrmů, pomohou nám s trávením a proti nadýmání. Působí příznivě při impotenci a mají povzbuzující účinek na organismus. A v době chřipek nás jistě potěší, že kardamom potlačuje záněty horních  cest dýchacích a má protizánětlivé a virostatické účinky.

 

SKOŘICOVNÍK CEJLONSKÝ (Cinnamomum zeylanicum) je stálezelený, až 12 metrů vysoký strom se světle hnědou borkou a kožovitými vstřícnými celokrajnými listy, které voní po hřebíčku. Květy jsou v latě s nádechem do běla a po dozrání se vytvářejí bobule. Využití kůry je známé již ze starého Egypta a z bible. Silice se používá do vonných kompozic určených pro ošetření ústní dutiny (do zubních past a ústních vod) a v kosmetice. Droga zlepšuje náladu, a proto bývá často součástí čajů pro zimní období. Kůra má příznivý vliv na metabolismus tuků a cukrů, zlepšuje chuť k jídlu, snižuje horečku a u dětí působí proti průjmům a střevním parazitům. Denně bychom si měli udělat nálev z 1 gramu kůry v práškovém stavu, kterou zalijeme 150 ml vroucí vody a necháme 5 minut louhovat.

 

LÉKOŘICE LYSÁ (Glycyrrhiza glabra) je až  1,5 metru vysoká vytrvalá bylina. Květy jsou světle fialové, uspořádané v hroznech, plodem je lusk. Původně pochází ze Středomoří a od
16. století se pěstuje na jižní Moravě. Kořeny této rostliny patří k důležitým přírodním drogám. Sbírají se na podzim a suší se při 30 °C. Ve starověké Indii jí dokonce přičítali afrodisiakální účinky a zmiňuje se o ní i Mattioliho herbář. Látky z lékořice podporují tvorbu žaludečních šťáv a naopak působí proti tvorbě žaludečních a dvanáctníkových vředů.  Používá se jako prostředek na zmírnění kašle a na podporu při vykašlávání při astmatu. Pozor však na nadměrné užívání, které může způsobit zvýšení krevního tlaku!

 

ZÁZVOR LÉKAŘSKÝ (Zingiber officinale) existuje v přibližně 100 – 150 druzích rostoucích v tropické a subtropické Asii. Všechny mají větvené oddenkové hlízy a kratičké lodyhy, zdánlivé stonky s dvouřadě uspořádanými listy tvoří semknuté listové pochvy. Květenstvím je klas a plodem jsou bobule. Rozvětvený dužnatý oddenek se používá čerstvý nebo sušený či drcený. Lisuje se z něj olej, získává se vonná silice a připravuje se z něj zázvorový čaj, limonáda či pivo. Jeho účinky jsou následující:
- má antiseptické, protihorečnaté, protizánětlivé a stimulující účinky
- zmírňuje nadýmání, střevní a žaludeční koliky
- odbourává cestovní nevolnosti
- používá se při migrénách a bolestech hlavy
- působí proti průjmu
- snižuje hladinu cholesterolu a působí proti kornatění tepen.
Opatrně bychom měli nakládat se zázvorem během těhotenství!


 

 

CITRÓNOVÁ TRÁVA, „citronella“ nebo také „lemon grass“ pochází z jihovýchodní Asie, ale hojně se pěstuje i v Africe, Americe a Austrálii. Úzké šedozelené listy mají silně citrónovou vůni a dorůstají až do 150 cm výšky. Čerstvě nakrájené listy můžeme použít do koupele, jako přísadu do parfémů, kosmetických přípravků nebo právě do jídel a nápojů. Hodí se do pokrmů z rýže, kuřete a ryb, výborně dochutí také jídla z krevet a darů moře. Tužší konce stonků se používají k dochucení vývarů, před podáváním se ale odstraní. Čerstvou citrónovou trávu lze nasekat do zeleninových salátů, sušené kousky se zase často přidávají do čajových směsí. Zvláště vynikající je kombinace se zeleným čajem.

 

A nakonec staré známé KARI KOŘENÍ (nebo také curry). Jedná se o směs několika druhů, v níž převažuje kurkuma, černý pepř, kmín či koriandr. Právě zmiňovaná kurkuma obsahuje žluté barvivo kurkumin, které má zázračné účinky při léčbě rakoviny kůže, působí jako prevence před Alzheimerovou chorobou nebo některými autoimunitními chorobami jako je například roztroušená skleróza.



reklama