Úvod > zahrada > Komu se nelení, tomu se zelení… i v lednu

Komu se nelení, tomu se zelení… i v lednu

Rubrika: Zahradní kalendárium    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto archiv autorky
Komu se nelení, tomu se zelení… i v lednu

Venku je nevlídno, padající sněhové vločky nám příchod jara ani vzdáleně nepřipomínají. Ale přesto bychom se už nyní měli přichystat na nadcházející sezónu. A až se nás jaro zeptá, co jsme dělali v zimě, budeme alespoň připraveni…
 
Leden je ideální dobou pro výsev některých letniček. Vyséváme begónii stálekvetoucí (Begonia semperflorens), která má dlouhou vegetační dobu, a proto ji musíme předpěstovat s předstihem tak, abychom ji mohli v květnu, po zmrzlých, vysazovat na venkovní stanoviště. Věřili byste, že má mezi letničkami nejdrobnější semena? V jednom gramu jich může být okolo 60 – 80 000. Begónii můžeme vysadit do truhlíků, olemovat záhon a je to jedna z nejtradičnějších rostlin pro ornamentální výsadby. Obrazce z nich složené můžeme obdivovat ve většině zámeckých zahrad. A navíc, krásně roste i kvete v polostínu.

 


Dále můžeme vysévat drobná semínka petunií (Petunia x hybrida), na konci ledna i lobelek (Lobelia erinus). Před výsevem se vyplatí provést zkoušku klíčivosti osiva, kdy vezmeme předem spočtený vzorek semen, umístíme na navlhčenou vatu či buničinu a podle toho, kolik semen vzejde, spočítáme klíčivost. Vzejdou-li nám 4 semena z 10, máme 40% klíčivost a v tomto případě se již nevyplatí provádět výsev zbytku semen. Raději zakoupíme semena nová. Nezapomeňte, že v lednu je ještě den krátký a intenzita slunečního záření velmi nízká, a proto mějte výsevy co nejblíže u okna a zároveň v teple, alespoň při 22 °C.
 
Jste-li nemocní, chybí vám vitamíny, a přesto byste rádi něco čerstvého, zeleného a voňavého, nezapomeňte na řeřichu zahradní. Nebudete k tomu potřebovat nic víc než sáček semen, polystyrenový či jiný tácek a filtrační papír či papírový ubrousek. Ten udržujeme stále vlhký tak, aby nám výsev nezaschnul. Zároveň jej umístíme nejlépe na parapet, aby měly klíčící rostlinky dostatek světla. Jakmile se vytvoří prvních pár lístků, je nejvyšší čas sklízet. Postačí nám k tomu nůžky. Řeřichu jíme na chlebu nebo ji přidáme do pokrmů či zeleninových salátů. Je bohatá na vitamín C, povzbuzuje chuť a čistí krev. Stejně nám poslouží pažitka nebo zelené snítky z cibule.


 

 

Co myslíte, že dělají v zimě vaše ovocné stromy? Nezapomněli jste je ořezat? Samozřejmě ne všechny, pro peckoviny či ořešák je zimní období pro řez naprosto nevhodné. Průklest provádíme u jádrovin (zejména jabloně či hrušně), drobného ovoce (rybízy, angrešty) či lísky. Pokud klesají teploty pod bod mrazu, raději řez odložíme. Při řezu se držte zásady „dvakrát měř, jednou řež“. To znamená, že nejprve posoudíme rozložení jednotlivých větví, jejich nasazení, poškození či konkurenční vztahy a teprve poté provedeme řez. Ten by měl být hladký, provedený ostrým nářadím tak, aby se rána dobře hojila. Zvažte, které větve si budou stínit a budou tak bránit oslunění plodů, které větve jsou již proschlé a u kterých hrozí, vlivem jejich špatného směru růstu, vylomení. Zároveň můžete provést opatření proti přezimujícím škůdcům či chorobám, protože jejich zimní hnízda či příznaky padlí jsou i v zimním období na stromech patrné.

 

Pokud vás trápí nadbytek sněhu na zahradě, nahrňte jej ke stromům či keřům. Střádáte tak pro ně cennou zimní vláhu a sněhová peřinka navíc může působit i jako tepelná izolace proti velmi nízkým teplotám.



reklama