Úvod > zahrada > Tropické a subtropické ovoce – pitahaya

Tropické a subtropické ovoce – pitahaya

Rubrika: Ovoce a zelenina    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: zdroj uveden u foto
Tropické a subtropické ovoce – pitahaya

Tentokrát jsme do našeho občasného seriálu o tropickém a subtropickém ovoci zařadili pitahayu, která bývá také označována jako dračí ovoce. Nejenom, že vypadá velmi dekorativně, ale současně je i plná vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Seznamte se a ochutnejte… 
 
Pitahaya je plodem středoamerického kaktusu Hylocereus undatus. Rod Hylocereus byl popsán Alwinem Bergerem v roce 1905 jako podrod rodu Cereus. Název pochází z řečtiny, kdy hyla = les, což znamená něco jako lesní Cereus. Rod zahrnuje šplhavé, popínavé i epifytické kaktusy či bujně větvící se keře. Vytvářejí vzdušné, až desetimetrové kořeny. Stonky jsou trojhranné, zelené až šedozelené barvy. Trnů je málo, jsou krátké nebo zcela chybí. Květy jsou velké, až 11 cm dlouhé a otevírají se výhradně v noci (kaktusu se říká „Královna noci“). Mají bílou nebo červenou barvu. Jde o kaktusy, kterým se nejlépe daří v horkém a suchém podnebí s minimálním množstvím srážek. Pokud je vláhy více, opadnou květy nebo uhnije ovoce. Plody se utvářejí zhruba třicet až padesát dní po květech a tam, kde se kaktusům daří, dávají dvě až tři úrody ročně. Nejúspěšnější jsou pěstitelé ve Vietnamu, kteří sklízejí za rok až třicet tun dračího ovoce z hektaru.


Dozrávající plody na kaktusu 
Foto:tropicamente.it

 

Dračí ovoce
A proč dračího? Plody se v čínštině označují jako „ohnivý drak“, ve vietnamštině jako zelený drak. Na zahraničních trzích se běžně označuje jako dragon fruit. Plodem je bobule sytě růžové barvy s bílou dužninou, která je posetá drobnými černými semínky jako u kiwi. Poté co je vypreparujeme z plodu, můžeme je s úspěchem vysévat. Některé druhy mají žlutou nebo fialovou slupku. Chuť připomíná angrešt nebo vodní meloun. V domovině nejčastěji slouží k výrobě šťáv, džusů, vína, čajů či koktejlů, konzumují se i čerstvé plody, které se rozkrojí na půl a vyjídají lžičkou. Lepší chuti se dosáhne, pokapeme-li dužninu citrónem. Můžeme také uříznout špičku plodu a oloupat růžovou nejedlou slupku.


Hylocereus - královna noci
Foto:i.pbase.com

 

Zdroj zdraví
Dužnina je bohatá na vitamín C, vápník, fosfor, karoteny a antioxidanty fytoalbuminy. Pomáhá při zažívání, preventivně účinná je proti rakovině tračníku a cukrovce. Neutralizuje těžké kovy a toxiny, snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol. Pravidelná konzumace je účinná při astmatu a rýmě. V Asii je často využívána diabetiky jako náhrada rýže a zdroj vlákniny. Je nízkokalorická, proto se hodí při redukčních dietách, v Asii se používá jako lék proti průjmovým onemocněním. Plod je velmi citlivý na otlak, vybíráme proto kusy bez zjevných hnědých skvrn nebo zavadlé.


Foto: images.google.cz

 

Z pitahaye se dá vyrobit ledacos zajímavého a hlavně chutného. Co třeba zkusit ,,sklenku na posílení organismu?
 
Osvěžující nápoj s pitahayou (recept J. Teplíkové)
 
Ingredience: 1 plod pitahayi, minerální voda, led, cukr dle chuti, limetka
 
Plod rozřízneme a lžičkou vybereme dužinu. Vložíme do mixéru, zalijeme vychlazenou vodou nebo minerálkou. Ochutíme cukrem a šťávou z limety, rozmixujeme. Podáváme s ledem ve vysokých skleněných pohárech.


Pitahaya - Dragon fruit 
Foto:imaginacaoativa.files.wordpress.com

 

Pitahaya s vanilkovou zmrzlinou (www.recepty.chytrazena.cz)
 
2 červené pitahayi, 150 g malin, 2 kopečky vanilkové zmrzliny, mátové lístky, čokoláda
 
Nejprve seřízněte konce plodů, zbavte se slupky a nakrájejte je na kolečka. Maliny rozmačkejte vidličkou na omáčku. Na mističku či malý talířek dejte kopeček či dva vanilkové zmrzliny a kolem naaranžujte kolečka pitahayi. Vše přelijte rozmačkanými malinami, ozdobte kouskem máty a spirálkami tmavé čokolády.
 
Dobrou chuť!



reklama