Úvod > zahrada > Vinice svaté Kláry zve do expozice výroby vína s vinným sklípkem

Vinice svaté Kláry zve do expozice výroby vína s vinným sklípkem

Rubrika: Inspirace v zahradě    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto archiv autorky
Vinice svaté Kláry zve do expozice výroby vína s vinným sklípkem

Vinice se nachází ve svahu nad Trojským zámkem, se kterým byla původně propojena. V zámku se také v té době zpracovávaly vinné hrozny, které se velkými povozy svážely do jeho sklepení. Zámek nechal v letech 1678 – 1685 vystavět Václav Vojtěch ze Šternberka a v této době byla také vystavěna kaple sv. Kláry, která celé vinici vévodí. Vinice zde byla až do roku 1925, kdy došlo ke změně na katastrálním úřadu a pozemek se proměnil v zahradu. Jako vinice začal fungovat znovu až v padesátých letech minulého století.
 
Nynější podobu vinice získala v 70. letech, kdy bylo původní vedení „na babku“ změněno ve vedení „vertiko“.  Svou rozlohou 3,5 hektaru patří k jedné z největších vinic v Praze a ročně se na ní vyprodukuje okolo 12 tun hroznů. Od roku 1995 spadá pod správu Botanické zahrady hlavního města Prahy, která se stará o její obnovu a připravuje pro návštěvníky bohatý program.

 

Seznamte se s tajemstvím výroby vína
Jednou z posledních novinek je otevření expozice výroby vína. Na jaře roku 2009 se začalo s přestavbou původního skladu na výrobnu vína. Kolaudace proběhla již v září téhož roku a zároveň se zde již na podzim zpracovávaly první hrozny z vinice (do té doby se hrozny zpracovávaly ve vinařských závodech na Mělnicku). Expozice výroby vína má tři místnosti. Začíná se lisovnou. V první fázi putují hrozny do mlýnkoodstopkovače, který má za úkol co nejšetrněji oddělit třapinu od bobulí. Od toho momentu se již proces výroby červeného a bílého vína liší.
 
U bílého putuje rmut do pneumatického lisu s membránou, která šetrně působí tlakem na hrozny. Následně se přečerpává do kvasných tanků, zatímco u červeného vína putuje rmut do vinifikátoru, kde se nakvasí se slupkami a teprve poté lisuje. Ale to už se přesouváme do další místnosti, kde probíhá kvašení. Za přispění přírodních nebo uměle dodaných kvasinek dochází k vzniku alkoholu, oxidu uhličitého a energie ve formě tepla. Víno se musí filtrovat a čeřit. Podívat se zde můžete i na lahvovací linku.

 

Třešničkou je degustace
Některá červená vína zrají ve speciálních sudech s označení barique, v nichž víno přejímá chuťové vlastnosti. Taková vína pak chutnají po čokoládě nebo vanilce. Pro návštěvníky je jistě nejpříjemnější poslední část prohlídky a tou je archivní hala. Víno se archivuje při teplotě 12 °C, ve tmě a v horizontální poloze. Čeká tu na Vás degustace 3 – 4 vzorků vín a jistě se o degustovaných vínech dozvíte spoustu zajímavostí.
A která vína můžete na vinici sv. Kláry ochutnat? Z kabinetních vín např. Ryzlink rýnský nebo Müller Thurgau. Z pozdních sběrů Sauvignon a z výběru z hroznů Rulandské šedé či Rulandské modré. Ochutnat můžete i klaret z Frankovky nebo rosé z Modrého portugalu.
 
Pokud vás naše vyprávění o víně zaujalo, věřte, že to je jen zlomek toho, co uvidíte při provázení po expozici výroby vína. Nezbývá, než se objednat a přijít si vychutnat jedinečnou atmosféru vinného celé výrobny i sklípku.

Nezapomeňte se objednat
Prohlídky probíhají jednou týdně, vždy ve středu od 16:00 hodin, je nutné se ale telefonicky objednat na telefonním čísle 736 621 643. Minimální počet pro konání prohlídky jsou 3 osoby. Vstupenka v hodnotě 250 Kč zahrnuje provázení po expozici výroby vína, degustaci 4 vzorků vín a volný vstup na venkovní expoziční plochy. Pokud byste rádi navíc navštívili i skleník Fata Morgana, potom je tu pro vás vstupenka v hodnotě 320 Kč.




Najdete nás na Facebooku: Facebook




Zen shop a masáže Relax
bolesti zad, hubnutí, relaxaci to vše získáte pomocí masáží nebo terapie tradiční čínské medicíny doplněné bylinnými přípravky z TČM nebo ajurvédy



reklama