Úvod > zahrada > Tropické a subtropické ovoce – Mango

Tropické a subtropické ovoce – Mango

Rubrika: Ovoce a zelenina    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: candrfragrance.com, superhry.cz, seabean.com, blogspot.com, south-africa-tours-and-travel.com
Tropické a subtropické ovoce – Mango

Máte rádi mango? A víte, že strom, na kterém tyto plody rostou, mangovník indický (Mangifera indica), pochází z indické Himaláje, kde se pěstoval v rozsáhlých sadech mnoho století před naším letopočtem? Plody mangovníku byly velmi ceněny, uctívány a hrály významnou úlohu ve starobylých hinduistických obřadech.

 

I dnes je největším producentem manga Indie, ale pěstuje se takřka ve všech subtropických regionech téměř všech kontinentů. Při vhodných podmínkách může dorůstat do 30 metrové výšky. Má převislé větve, z jejichž naříznutých částí vytéká latex. Dožívá se až 300 let. Listy jsou celokrajné, podlouhle kopinaté, zvlněné, tmavě zelené, lesklé se silným řapíkem. Květy jsou vonné a drobné, objevují se ve velkých latách. V jedné latě bývá 1000 až 6000 květů. Na dospělém stromě jich může naráz vykvést až 18 000, z nichž se sklidí 600 až 900 plodů.
 
Mango je vynikající stolní ovoce, které se konzumuje většinou čerstvé, plně vyzrálé a ideálně vychlazené. Plod postavíme na bázi a podél pecky jej rozpůlíme. Po odstranění pecky můžeme slupku oloupat a dužninu rozkrájet na proužky nebo na kostky. Pozor si musíme dát na šťávu, která se dá jen obtížně vyprat. Navíc je mírně žíravá, a proto dělníci při zpracování manga nosí rukavice a oči si chrání brýlemi.

 

Mango v kuchyni
Čerstvé plody přidáváme do ovocných salátů, můžeme je konzumovat se šunkou nebo lososem, zpracovávají se na krémy nebo jako ozdoba masitých jídel. Vyrábějí se z něj šťávy, marmelády, jogurty nebo dětská výživa. Obzvlášť chutné je chutney z manga s cibulí a kořením.

 

Důležitý pomocník ve zdraví
 Významný je obsah vitamínů A, B a C, obsahuje nízké množství tuku a sodíku. Po požití většího množství manga se nedoporučuje pít mléko nebo alkohol, protože vyvolává žaludeční křeče, potíže ledvin a močového měchýře. Na druhou stranu se používá k léčbě zrakové únavy a šerosleposti, působí preventivně proti infekcím a nemocem z nachlazení, uklidňuje nervy, pomáhá při stresu a přináší do kůže i vlasů barvu. V kosmetice se používá k výrobě mýdla.

 

Jak ho pěstovat
Pokud bychom chtěli mango pěstovat, můžeme se o to pokusit z výsevu. Semena vyséváme ihned po vyjmutí z plodu a ponoříme je na dvacet minut do vody o teplotě 50 °C, abychom zničili zárodky hnilob a případné škůdce. Po této lázni odstraníme dřevitou skořápku a vložíme do substrátu nastojato tak, aby vypouklý hřeben semene byl nahoře. Semeno zasypeme slabou vrstvou rašeliny nebo perlitu. Do jedné hlubší nádoby umisťujeme vždy jen jedno semeno.
 
Teplota substrátu by měla být nejméně 26 °C, ideální je umístit výsev na radiátor. Nejdéle do tří týdnů by mělo semeno vyklíčit. Poté co semenáček zesílí, přesadíme ho do výživného substrátu, a když doroste do výšky 60 cm, zaštípneme ho, abychom dosáhli rozvětvení. Semenáče plodí 5. – 6. rokem, naštěpované rostliny 2. – 3. rokem.

 

Kam s ním
A kde se bude mangu dařit nejlépe? Postavte ho na přímé slunce, během léta můžete přenášet na zahradu nebo terasu, během zimy by teplota neměla klesnout pod 10 °C. V létě vydatně zalévejte a přihnojujte, v zimě zálivku radikálně omezte. Řezem udržujte mango v přijatelných rozměrech. Sledujte výskyt některých škůdců, zejména mšic, štítěnek či třásněnek a včas zasáhněte vhodnými insekticidy.



reklama