Úvod > zahrada > Tropické a subtropické ovoce – Avokádo

Tropické a subtropické ovoce – Avokádo

Rubrika: Ovoce a zelenina    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: letsgodine.com, FoodNet, sacredorigin.com, wikimedia.org, bfeedme.com
Tropické a subtropické ovoce – Avokádo

Hruškovec přelahodný, čtveran, aguacato či mantequilla silvestre. Pod všemi těmito synonymy se skrývá rostlina plodící chutné plody avokáda (Persea americana). Dnes vás seznámíme nejenom s tím, jak lze toto ovoce pěstovat v domácích podmínkách, ale také vám nabídneme recept na populární guacamole, neboli dip z avokáda…
 
Pochází ze Střední Ameriky a v domovině nezřídka dosahuje výšky kolem 30 metrů. Listy jsou podlouhlé, eliptické, vrásčité a na koncích výhonů se vytvářejí laty květů. Po odkvětu vytváří rostlina tmavě zelené plody hruškovitého tvaru. Uvnitř plodu je bílá, nazelenalá až žlutá dužnina a uprostřed jedno velké, tmavě hnědé semeno připomínající tvarem slepičí vejce. Plody divokého avokáda rostou v páru a připomínají varlata. Proto bylo Aztéky považováno za afrodiziakum.

 

 

Avokádo má na ovoce poněkud netradiční použití. Většinou se nekonzumuje neupravené v čerstvém stavu, ale slouží k výrobě různých past, omáček a dresinků. Dužnina s vysokým obsahem tuků slouží jako rostlinná náhražka másla. V Asii se z avokáda připravují i chutné nápoje.
 
Pokud byste si chtěli vypěstovat z pecky avokádo doma, musíte dát pozor při rozkrajování plodu, abyste semeno nepoškodili nožem. Poté máte dvě možnosti. Buď semeno vysejete do květináče se substrátem tak, aby jeho užší část byla nahoře. Třetina semene by měla „vykukovat“ nad povrch. Zajistíme dostatečnou vzdušnou vlhkost a čekáme zhruba 3 – 4 týdny.

 

 

Druhou možností je zapíchat zhruba v polovině po obvodu semene 3 ostrá párátka (nejlépe bambusová) a umístit na hrdlo sklenice tak, aby polovina semene zasahovala do vody a vrchní část byla nad hladinou.
A jakými látkami prospívá avokádo našemu zdraví? Obsahuje mnoho minerálních látek (měď, draslík, železo aj.), vitamíny skupiny B1, B6, E a C, kyselinu olejovou, foláty (prospívající těhotným a kojícím ženám). Má regenerační účinky na játra a blahodárně působí na nervový systém. 

 

 

Plod obsahuje až 20 % tuku a stává se jeho nenahraditelným zdrojem pro vegetariány, sportovce a ty, kteří z nějakého důvodu nemohou přijímat živočišné tuky. Dobrou zprávou je, že ,,avokádové tuky“ obsahují tzv. nenasycené mastné kyseliny prospívající našemu zdraví. Jsou nejlepší prevencí předcházení arterioskleróze, hypertenzi a prospívají při snižování hladiny „špatného“ LDL-cholesterolu ve prospěch „hodného“ HDL-cholesterolu. Pro ženy je avokádo k dispozici také ve formě pleťových masek nebo vlasových zábalů.
 
Nakonec pro vás máme netradiční vánoční recept na guacamole (avokádovou pomazánku). Hotová bude za pár minut a vaše cévy vám za ni, na rozdíl od jiných vánočních dobrot, poděkují.
 
Budete potřebovat:
1 avokádo
šťáva z půlky citronu
1 menší cibule
1 stroužek česneku
1 menší rajče, ideálně typ San Marzano
čerstvě mletý černý pepř, mořská sůl
olivový olej
kukuřičné chipsy nebo bílá veka

 

 

Postup:
Rozkrojte avokádo, vyndejte pecku a vydlabejte dužninu. Takto připravenou hmotu rozmělněte v misce vidličkou, přidejte citronovou šťávu, na jemno nakrájenou cibuli, utřený česnek, pepř, sůl a několik kapek olivového oleje. Vše řádně promíchejte. Nakonec přidejte nadrobno nakrájené rajče a nechte odležet. Tento dip se obvykle podává v mističkách a nabírá se kukuřičnými chipsy, případně ho lze namazat na bílou veku, apod.



reklama