Úvod > zahrada > Rostlinky ze zkumavky – za tajemstvím kultivace IN VITRO

Rostlinky ze zkumavky – za tajemstvím kultivace IN VITRO

Rubrika: Dřeviny a květiny    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: zdroj uveden u foto
Rostlinky ze zkumavky – za tajemstvím kultivace IN VITRO

O dětech „ze zkumavky“ jste už jistě slyšeli. Ale věděli jste, že lze touto cestou získat i nové rostlinky? Možná právě vaše orchidej je takovým laboratorním dítkem…
 
Otcem myšlenky se stal profesor F. C. Steward z Cornellské univerzity. Názor, že jakákoli somatická buňka je schopná se regenerovat za vhodných podmínek v celou rostlinu, byl vysloven již v 19. století. V roce 1958 ho profesor Steward použil při tzv. meristémovém množení.
 
Předností tohoto způsobu množení je získání velkého množství rostlin, které bychom stěží získali přirozenou cestou, dceřiné rostliny si ponechávají vlastnosti jako rostliny mateční. Dále je tato metoda převratná v tom, že se jedná o jedinou metodu vegetativního množení, při níž nedochází k přenosu chorob, zejména virového původu a kdy můžeme během celého procesu rostliny ozdravit. A jak to celé probíhá?


zdroj: www.regalarflores.net

 

 

Nejprve dochází k odběru tzv. dělivého pletiva – meristému (odtud také název meristémové množení, se kterým se někdy můžete setkat). Zpravidla odebíráme část vzrůstného vrcholu o velikosti několika milimetrů. Dají se však použít i části naklíčených semen, listy či okvětní plátky.


zdroj: flickr.com

 

 

Získanou rostlinou část je nutné důkladně vydesinfikovat, protože ve sterilních podmínkách, ve kterých celá kultura probíhá, se daří nejen našim rostlinám, ale zejména patogenům.
Samotné množení probíhá v tzv. Erlenmayerových baňkách na médiu agar. Agar neboli agar-agar je přírodní polysacharid s vysokou gelující schopností, který se získává z červených řas. Nejčastěji se používá v potravinářství (želatina, kanten) nebo v lékařství (krevní agar, čokoládový agar).
 
Sám o sobě neobsahuje agar žádné živiny, slouží pouze k převodu živného média (směs živin, cukrů, hormonů a destilované vody) do pevné podoby. Při práci se snažíme zajistit sterilní podmínky v tzv. flow-boxu, což je zástěna, za níž je vháněn sterilní filtrovaný vzduch. Části rostlin, případně semena, přeneseme na vychladlé kultivační médium a zajistíme podmínky řízené kultury. To znamená, že uměle regulujeme teplotu, délku a kvalitu osvětlení, koncentraci plynů a vzdušnou vlhkost.
 
Po určité době (několika týdnech) jsou živiny vyčerpány a je třeba přenést malé rostlinky na nové médium (tomuto procesu říkáme pasážování). Pokud jsou rostliny v pevném médiu – agaru, kultivují se v tzv. kultivačních regálech, pokud jsou v tekutém médiu, kultivují se v rotačním kultivačním systému.


Kultivační regály s mladými rostlinkami v Erlenmayerových baňkách
Zdroj: : fytoplankton.cz

 

 

Ke konci celého procesu jsou rostliny převedeny do standardních substrátů a pěstovány běžným způsobem.
V produkčním zahradnictví se dnes tímto způsobem množí většina orchidejí, dále masožravé rostliny, africké fialky, rododendrony aj.


Kultivace afrických fialek in vitro
zdroj:
www.enquirer.com

 

 

Oddělené části rostlin (explantáty) lze také uchovávat při nízkých teplotách -196 °C v tekutém dusíku v tzv. genobankách. Komerčně tento způsob využívá například firma Nestlé k uchování linií kávy, kakaa a banánů. V Limě a v Německu je uchovávána zhruba tisícovka odrůd brambor.



reklama