Úvod > zahrada > Tropické a subtropické ovoce – Liči

Tropické a subtropické ovoce – Liči

Rubrika: Ovoce a zelenina    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: burnoutcig.com, growquest.com, mgonlinestore.com, wikimedia.org, myfrenchkitchen.wordpress.com
Tropické a subtropické ovoce – Liči

Načervenalá papírovitá slupka, bílá dužina, tmavě hnědé velké a nepoživatelné semeno. To je liči neboli dvouslivák lahodný, li-chi nebo také lychee. Ovoce, se kterým se můžete setkat v čerstvém stavu i v kompotech, rovněž tvoří neodmyslitelnou součást asijské kuchyně.
 
Liči pochází z Asie, kde vytváří až dvacetimetrové stromy s rozložitými korunami. Pro snazší sklizeň se stromy řezem udržují ve výšce 6 – 10 metrů.

 

 

Poprvé bylo popsáno v 18. století Pierrem Sonneratem a na počátku 19. století se dostalo do Evropy. Listy jsou protáhlé, až patnácticentimetrové, na delším řapíku. V dospělosti vytváří bohatá zelenobílá květenství, z nichž se vytvoří vždy jen několik peckovic. Ty se konzumují pro smetanově bílý, aromatický a šťavnatý míšek, který je snadno oddělitelný od semene. Nejžádanější jsou plody se zakrslým semenem, které mají větší obsah chutné dužiny.

 

 

Látky zdraví prospěšné…
Čínská lidová medicína používala plody liči k léčbě kašle, žaludečných vředů, nádorů a zvětšených žláz. Čaj ze slupek se užívá v Indii jako prostředek proti průjmům a výluh z kůry, kořenů a květů je v USA podrobován laboratorním pokusům s ohledem na využití při léčení rakovinových nádorů. Ceněné je pro obsah mnoha vitamínů, zejména skupiny B a C, dále minerálních látek (hořčíku, sodíku a draslíku).
Pokud byste se rozhodli konzumovat liči ve větším množství (více jak 300 plodů najednou) hrozí vám zimnice a krvácení.

 

 

Použití
Liči se díky krátké době skladovatelnosti nejčastěji suší nebo kompotuje. Před konzumací nebo další úpravou, musíme oloupat slupku s drsným povrchem. Oblíbeným vývozním artiklem je sušené liči naložené v cukru. V čerstvém stavu se používá jako dezert, příloha k masitým či rybím pokrmům, na přípravu zmrzlinových pohárů nebo bowle, což je ledem chlazený nebo teplý alkoholický nápoj připravený ze směsi bílého, červeného, případně šumivého vína s přídavkem ovocných plodů, aromatických bylin či likérů, ovocných šťáv, či rumu.

 

 

Liči ze semínka
Poté, co zkonzumujete chutnou dužinu, se můžete pokusit o výsev semene. Vyséváme do vydesinfikovaného substrátu, kolmo vzhůru, část semene může vyčnívat nad povrch substrátu. Vyšší vzdušnou vlhkost zajistíme polyetylénovou fólií nebo seříznutou PET-lahví, kterou umístíme na květináč. Klíčí zhruba 3 týdny, poté můžeme kryt z květináče sundat, ale stále udržujeme rozprašovačem vyšší vzdušnou vlhkost. Umístíme na světlé místo, ale mladé semenáčky chráníme před přímými slunečními paprsky.
 
Ideální teplota pro pěstování je 25 °C a nezapomeneme na bohatou zálivku. Během vegetace přihnojujeme jednou týdně vícesložkovými hnojivy. Přes léto umístíme na balkón nebo na zahradu.

 

 

Nakonec osvěžující recept proti zimním depresím.
Připravte si koktejl zvaný Bublající Liči – Grapefruit Martini. Potřebovat budete:
• 2 díly šampaňského
• 2 díly SOHO liči likéru
• 2 díly Premium vodky
• Splash grepové šťávy
 
Vše nalijeme do šejkrové sklenice, řádně protřepeme a podáváme v martini sklence ozdobené plátkem citrónu.



reklama