Úvod > zahrada > Tropické a subtropické ovoce – Kiwano

Tropické a subtropické ovoce – Kiwano

Rubrika: Ovoce a zelenina    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: recettes-cuisine-afrique.info, exoticke-ovoce.coajak.cz, alisontimmons.co.uk, SXC
Tropické a subtropické ovoce – Kiwano

Nadpis dnešního článku je mírně zavádějící, v našem oblíbeném seriálu se dnes nebudeme věnovat tropickému ovoci, ale subtropické zelenině. Rohatá okurka je sice zvláštní, nicméně vše vystihující název pro kiwano (Cucumis metuliferus). Rostlina je blízce příbuzná okurkám a vodnímu melounu a povrch jejích plodů zdobí drobné výrůstky připomínající růžky.
 
Gaka nebo Gakachika?
Uvnitř plodu bychom našli spoustu společných znaků. Dužnina je zelená, nasládlá a šťavnatá s velkým množstvím žlutých semen. Průměrná hmotnost plodu se pohybuje od 200 do 300 gramů. Podobně jako u okurek jsou plody z většiny tvořeny vodou, obsah vitamínů a minerálních látek je nízký, vzhledem k nízké energetické hodnotě je výborná při redukčních dietách. Rostlina pochází z Afriky, kde je známá pod názvy „gaka“ nebo „gakachika“, dnes se však pěstuje téměř po celém světě – v Kalifornii, Chile i na Novém Zélandu. Její výhony dosahují až několikametrové délky, listy jsou laločnaté, spolu s výhony pokryté drobnými pichlavými chloupky.


Dužina Kiwano

 

 

Pěstujeme kiwano
U nás se dá kiwano pěstovat pouze ve skleníkových podmínkách se stejnými nároky jako salátové okurky. Pokud bychom se rozhodli pěstovat ho na zahradě, vyséváme až v květnu, při teplotách vyšších než 15 °C. Semena získáme ze zakoupených plodů, ideálně v únoru (před výsevem je alespoň 24 hodin namočíme do teplé vody). Klíčí a vzchází poměrně rychle a spolehlivě, sazeničky sázíme do skleníku do lehčí a živné půdy. S ohledem na úspěšné opylení vysazujeme vždy více rostlin.
 
Kiwano je liána s několikametrovými výhony, proto rostliny potřebují během růstu záchytné body ve formě opěrné konstrukce. Narostou-li výhony do dvoumetrové délky, zaštipujeme je. Během vegetace vydatně zaléváme a kontrolujeme výskyt houbových chorob, na které je kiwano bohužel, podobně jako skleníkové okurky, silně náchylné. Spektrum fungicidů, které můžeme použít je stejné jako u okurek. Plody kiwana sklízíme od začátku září. Nehodí se k dlouhodobějšímu skladování.


Květ Kiwano

 

 

Kiwano v kuchyni
Svou chutí připomíná směs melounu, banánu a okurky. Nejjednodušší úpravou je nakrájet ho na kostičky a přidat do ovocného salátu. Podélně rozříznuté s ořechovou zmrzlinou a šlehačkou vytvoří rychlý a skvělý dezert. Skvělé je i do zeleninových salátů s rajčaty, jako příloha k masu

 

 

Nakonec jeden drink
 
Vodka s kiwi a kiwanem
Budete potřebovat:
1 kiwano
2 kiwi – hrubě nakrájené na kostičky
1 dl vodky
5 cl Cointreau
2 šálky drceného ledu
 
Ze středu kiwana odkrojíme 2 plátky, které použijeme na ozdobu, vydlabeme dužninu a rozmixujeme v mixéru. Přidáme zbývající suroviny a šleháme při vysoké rychlosti do úplné hladkosti celé směsi. Podáváme v highball sklenici ozdobené plátkem kiwana.


rostlina a plod



reklama