Úvod > zahrada > Asijské zeleniny na záhonu i na talíři

Asijské zeleniny na záhonu i na talíři

Rubrika: Ovoce a zelenina    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: luirig.altervista.org, homolaicus.com, cherryfarms.co.uk, seedcount.com, fourseasonsherbs.com, caseysurbanfarm.ca, floreznursery.blogspot.com
Asijské zeleniny na záhonu i na talíři

O novinkách na květinových záhonech jste se dozvěděli z minulého článku. Dnešní tipy dýchají vůní dálek. Až z daleké Asie se k nám dostaly netradiční zeleniny, které mohou zpestřit vaše zeleninové saláty nebo se mohou stát chutnou přílohou k jídlům. K jejich výhodám patří krátká vegetační doba, celoroční použití (dají se pěstovat i během zimy v nádobách) a pikantní chuť.
 
JEDLÁ CHRYZANTÉMA

Pokud jste si mysleli, že chryzantémy vám mohou posloužit pouze na podzim, za okny nebo na jako dekorace  na hřbitovech, pak jste ještě neslyšeli nic o kopretině věncové (Chrysanthemum coronarium). Už Číňané věřili, že dává člověku životní sílu a pomáhá při léčení různých nemocí. Z květů se vaří čaj proti bolesti hlavy či krku. Takzvaná jedlá chryzantéma je cenná pro vysoký obsah vitamínů, zejména provitaminu A, minerálních látek a silic.

 

 

Má jemnou a příjemnou vůni, upravuje se podobně jako salát, špenát nebo jako příloha k masu. Vynikající jsou saláty se sojovými výhonky nebo rajčaty. Vyséváme na jaře, přímo na stanoviště, pěstovat ji můžeme i během zimy v květináčích. Sklízí se většinou po 4 – 5 týdnech, při výšce rostliny 5 – 10 cm nebo za 6 – 8 týdnů při výšce 15 – 25 cm. Mladé listy mají jemně chryzantémovou chuť, která se u starších výhonů zintenzivňuje.

 

 

KOMATSUNA

Nebo také hořčice čínská – listová (Brassica rapa var. komatsuna) je jednoletá asijská listová zelenina, která vyniká svou pikantní hořčičnou chutí. Klínovité, masité listy se v raném stádiu využívají na saláty, dospělé se upravují dušením. Z nutričního hlediska je cenný zejména obsah minerálních látek, zvláště vápníku. Jako krátkodenní rostlina dává přednost pěstování při krátkém dni (tzn. na jaře nebo na podzim). Během zimy se dá pěstovat v truhlících nebo miskách. V létě trvá kultura 20 – 35 dní, v zimě 60 dní. Poté, co seříznete rostliny těsně nad zemí, znovu obrážejí. Pro pozdější konzumaci ji můžete konzervovat sušením, solením nebo naložením do sojového nálevu.

 

 

MIBUNA

Brassica rapa ssp. japonica, přezdívaná „baby leaf“ je typická japonská zelenina s množstvím podlouhlých lístků na tenkých řapících. Delikátní lehce pikantní chuť předurčuje tuto zeleninu do zeleninových salátů nebo jako přílohu k vaření.

 

 

MIZUNA

Mizuna má podobné použití jako Mibuna. Vytváří velké množství výhonů jemné chuti, které se používají do salátů nebo jako špenát. Sklízíme jednotlivé listy nebo celé růžice. Kromě listů se dají zužitkovat i mladá květenství. Mají vysoký obsah vitamínu C, draslíku a vápníku. Pro svůj nízký obsah cukrů ji ocení zejména diabetici a pacienti s redukčními dietami.

 

 

PERILA

Perila křovitá (Perrila frutescens) je oblíbenou letničkou okrasnou listem pro městské výsadby, které rozzáří svou dramaticky vínovou barvou. Jako všechny letničky vyžaduje slunná stanoviště. Radost udělá i příznivcům ekologického zemědělství, protože v kombinaci s rajčaty odpuzuje nevítaný hmyz a láká motýly. Rostliny předpěstováváme z jarních výsevů, semena vyséváme na povrch substrátu a zakryjeme jen slabou vrstvou. Sklízíme celoročně až do podzimu.
 
Chuť je štiplavá a hodí se k letnímu grilování ke všem typům masa, včetně ryb. Perila má antibakteriální, antiseptické a antioxidační účinky. Podle vědeckých studií snižuje perila produkci histaminu, který je odpovědný za alergické reakce organismu na venkovní podněty.

 

 

RED GIANT

Hořčice čínská (Brassica juncea) označovaná jako listová hořčice skrývá řadu typů a odrůd. Listy jsou velké a masité, připomínající mangold. Pro sklizeň mladých listů ji můžeme vysévat během celé vegetace. Jarní výsevy jsou ale náchylnější k vybíhání do květu. Sklízí se od velikosti listů 15 cm. Konzumuje se čerstvá nebo podušená s rýží, čočkou nebo špaldou, použít se dá i k ochucení polévek.



reklama