Úvod > zahrada > Květinové sušenky

Květinové sušenky

Rubrika: Inspirace v zahradě    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto archiv autorky
Květinové sušenky

Mlsat dnes nebudeme, jako tradičně se rubrice Zahrada budeme věnovat květinám. Protože se ale nemilosrdně blíží mrazíky, které učiní konec živým květům, zásobíme se jimi na podzim a zimu. Správně jste uhodli, že dnes bude řeč o sušených květinách.
 
Jak na to?
Ne všechny rostliny jsou k sušení stejně vhodné. Obecně se špatně suší rostliny s větším množství vody v pletivech, rostliny, které si neuchovávají svou barvu a tvar. I tak je ale z čeho vybírat. K sušení vybíráme vždy silné, nepoškozené rostliny bez příznaků chorob a škůdců. Sklízíme vždy ve správné sklizňové zralosti – u některých květin to může být stádium plného květu, u jiných stádium rozvíjejícího se poupěte. Sklízíme rostliny nezavadlé, nikdy po ránu, aby na rostlinách nebyla rosa. Spodní části stonků očistíme od listů a podle druhu nasvazkujeme po několika kusech. Tyto svazky zavěsíme na kryté, vzdušné místo bez přímého slunce tak, aby květy směřovaly „hlavičkami“ dolů. Nikdy se nesnažíme proces usychání urychlovat, výjimkou jsou floristické techniky, např. sušení v silikagelu.

 

 

Z okrasné zahrady….
… si k sušení vybíráme nejčastěji letničky a trvalky. Sušíme je nejen pro zajímavé květy, ale někdy i plody či plodenství. Mezi nejpoužívanější a nejvděčnější letničky k sušení patří dlouhé lichoklasy laskavce ocasatého ve vínové nebo svěže zelené barvě, modré, růžové nebo bílé květy ostrožky – Consolida regalis, oranžové hladké nebo bradavičnaté plody okrasných tykví – Cucurbita pepo, hlavičky podobné jetelíčku – Gomphrena globosa a Gomphrena haageana, klásky zaječích ocásků – Lagurus ovatus, které se používají v bělené nebo barvené formě a jsou zvláště oblíbené do velikonočních aranžmá.

 

 

Klasikou je statice, ze které si můžete udělat dušičkový staticový věneček – Limonium sinuatum, svěže zelené kalichy irských zvonků – Molucella laevis a plody černuchy damašské či východní – Nigella damascena a Nigella orientalis. Z trvalek se k sušení hodí řebříček tužebníkový se zářivě žlutými květenstvími, blankytně modrá máčka plocholistá – Eryngium planum připomínající bodláčky, aromatická levandule lékařská – Lavandula angustifolia. Podzimním aranžmá dodáte teplý nádech s pomocí mochyně židovské – Physalis alkekengi a pokud máte raději tmavě modrou nezapomeňte na šalvěj pomoučenou – Salvia farinacea.

 

 

Z přírody….
…. si můžeme při podzimních procházkách vybrat z široké palety barev, které nám nabízí. Sušit se dají listy podzimně zbarvených listnáčů – mezi ty nejkrásnější patří javory – japonské, dlanitolisté i běžný javor mléč či klen. Při sušení postupujte jako při tvorbě herbáře, mezi jednotlivými archy papíru nebo novin sušte jednotlivé listy, které si tak zachovají svůj typický tvar. Další možností je příprava aranžmá z čerstvě opadaných listů, které pak v aranžmá postupně sesychají.

 

 

Podzim nám nabízí množství plodů, které můžeme využít – vlašské a lískové ořechy, z lísky obecné nebo turecké, kaštany – ať již jedlé nebo z jírovce, lusky dřezovce trojtrnného – Gleditsia triacanthos nebo vistárie čínské – Wisteria chinensis. Až půjdete na houby, nasbírejte si dostatek smrkových a borových šišek a přineste si i trochu mechu, bude se vám hodit.

 

 

Hodně štěstí při „lovu“ přírodnin a nezapomeňte se nám pochlubit svými aranžmá s podzimní tematikou prostřednictvím Facebooku.




reklama