Úvod > zahrada > Cesty za odrůdami vinné révy – Müller Thurgau

Cesty za odrůdami vinné révy – Müller Thurgau

Rubrika: Ovoce a zelenina    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto archiv autorky
Cesty za odrůdami vinné révy – Müller Thurgau

Možná se ptáte, proč jsme v našem novém seriálu zvolili právě tuto odrůdu. Možná proto, že je vysazena na 11,2 % českých a moravských vinic, na kterých je pěstována již od roku 1941, kdy byla zapsána do Státní odrůdové knihy. A hlavně proto, že si s sebou nese z let minulých nespravedlivý „cejch“ nekvalitního vína, které se spolu s Frankovkou nabízelo v restauracích nižších cenových skupin.

 

 

Kdo byl pan Müller?
Müller Thurgau nebo také Rivaner je bílá moštová odrůda vyšlechtěná Prof. Hermannem Müllerem, který ji pojmenoval na počest svého rodného místa – švýcarského kantonu Thurgau. Šlechtění se věnoval na univerzitě v německém Geisenheimu, původně se tradovalo, že odrůda vznikla křížením Ryzlinku rýnského a Sylvánského zeleného, později se genovou analýzou zjistilo, že se jedná o křížení Ryzlinku rýnského a Madlenky královské. V rámci své šlechtitelské činnosti vypěstoval asi 150 semenáčů, které s sebou později přinesl do Wädenswilu ve Švýcarsku, kam se přestěhoval. Jeho technika zaujal semenáč č. 58, který byl dále selektován a stal se základem odrůdy. Synonymum – Rivaner – pochází ze Slovinska. Pro svou oblíbenost se odrůda rozšířila do severnějších vinařských oblastí Evropy i do zámoří.

 

 

Něco málo o odrůdě….
Keře této odrůdy jsou středně bujně rostoucí a mají pětilaločnaté listy s hlubokými laloky. Olistění je řidší. Vyznačuje se vysokou a pravidelnou plodností a řadí se k ranějším odrůdám. Mezi negativa patří to, že odrůda je méně mrazuvzdorná a velmi náchylná k houbovým chorobám – plísni révové, padlí a plísni šedé. Odrůdu bychom neměli nechat přeplodit, ideální je provádět probírku hroznů, z vysokých sklizní se získávají řídká a hořká vína.
 
Tradičními oblastmi pěstování jsou Německo (13 824 ha), Maďarsko (8 000 ha), Rakousko (5 236 hektarů), Švýcarsko, Francie aj. V České republice tvořila v roce 1994 celých 18 % výsadeb, poté její plochy poklesly. Průměrné stáří vinic s odrůdou Müller Thurgau je 26 let.

 

 

…. a jak chutná víno?
Za optimálních podmínek je víno světlé barvy se zelenožlutým odstínem. Ve vůni se ozývají tóny muškátu spolu s dalšími ovocnými odstíny (ty závisí na výšce sklizně, na ročníku a na reduktivnosti školení vína). Mohou to být vůně nezrale travnaté, citrónově muškátové, angreštové či černorybízové. Víno by se mělo pít mladé, svěží, s nižším obsahem alkoholu s vůněmi, které evokují tóny grepu a broskví. Není tedy vhodné k archivaci, ale je jednou ze základních odrůd, které se používají k výrobě Svatomartinského vína.

 

 

Ideální příloha k…
Müller Thurgau se mimořádně hodí k:
- čerstvým sýrům s ovocem a ořechy, ovčím a kozím sýrům
- předkrmům výraznějších chutí a předkrmům s ovocem
- salátům
- zeleninovým polévkám
- drůbeži, rybám
- vegetariánským a zeleninovým jídlům
Ideální teplota při podávání je 9 – 11 °C.



reklama