Úvod > zahrada > Léky z přírody

Léky z přírody

Rubrika: Náš tip    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto archiv autora
Léky z přírody

Už v dávných dobách si lidé všimli, že některé rostliny jsou krásné nejen svými květy či listy, ale že látky v nich obsažené mají léčivé účinky. Samozřejmě tehdy ještě neznali jejich složení a těmto rostlinám přisuzovali magické účinky spojené s nadpřirozenem. V dnešní uspěchané době se oblíbenost bylinek opět vrací. Je to zejména z toho důvodu, že člověk přijímá v potravě velké množství umělých látek ba je jimi během svého života ovlivňován, a proto se zcela přirozeně vrací k přírodě a jejím produktům.


Indický žen-šen

 

Asi není třeba zmiňovat léčivé účinky lipového květu, květu divizny či heřmánku. V poslední době se však objevily bylinky naprosto neznámé, které nabízejí novou možnost léčby našich zdravotních problémů.
Jednou z nich je například tzv. rostlina pro diabetiky – Stevia rebaudiana – stévie sladká, původem z Latinské Ameriky. Jedná se o drobný keřík, bíle kvetoucí, který se využívá díky léčivým účinkům a vysoké sladivosti. Jako první používali rostlinu kmeny známé jako Guarání v Brazílii. Sladili si s ní maté a používali ji také v medicíně (na pálení žáhy, cukrovku, jako ústní vodu).
 

V roce 1931 izolovali francouzští chemici glykosid, který dává rostlině sladkou chuť. Izolované složky byly pojmenovány podle rostliny: steviocid a rebaudiosid a jsou až 300x sladší než sacharóza. Dle prohlášení Světové zdravotnické organizace z roku 2006 se ukázalo, že steviocid může mít pozitivní vliv na některé osoby trpící hypertenzí nebo cukrovkou.
 

Další zázračnou rostlinou je Ashwagandha neboli Withania somnifera. Pro své mnohostranné použití zaujímá v indické ájurvédě stejné místo jako ženšen v tradiční čínské medicíně. Využívá se zejména jako antibiotikum, afrodiziakum, tonikum a diuretikum. Používá se k léčbě infekcí, zánětů, průjmových onemocnění či tuberkulózy. U alkoholových extraktů z kořenů byly prokázány protizánětlivé, antivirální a antibakteriální účinky.
Krásná liána do zahrady, ale zároveň léčivka je Schizandra chinensis – klanopraška čínská. V klasické čínské medicíně je schizandra čínská známa již dávno a je zde nazývána rostlinou poskytující „plody pěti chutí“ (wu-wei-zi), tj. kyselé, hořké, sladké, palčivé a slané. V praxi jsou používány extrakty z plodů (respektive ze semen), a to zejména při fyzickém a psychickém vyčerpání, pro zvýšení práceschopnosti, úpravu krevního tlaku. Cenné jsou i účinky na játra, konkrétně jaterní parenchym, kdy podporuje antioxidační a detoxikační schopnosti organismu. V poslední době se mluví i o jejím příznivém vlivu při léčbě cytostatiky.


Schizandra chinensis – klanopraška čínská

 

Poslední bylinkou je ločidlo čertovo lejno (Ferula assa-foetida). Jedná s o mohutnou rostlinu, která na první pohled nenechá nikoho na pochybách, že má mnoho společného například s mrkví, patří totiž do stejné čeledi – miříkovitých. Rostlina může dorůstat až do třímetrové výšky, listy jsou velké a zpeřené, květy drobné, zelenožluté. Po odkvětu se tvoří červenohnědé nažky. V Afghánistánu se stonky a listy pojídají syrové. V Indii a na Středním východě ji používají k ochucení pokrmů, protože věří, že povzbuzuje činnost mozku. Rostlina se dá využít i v kuchyni jako náhrada česneku. Stonky statného, víceletého keře jsou useknuty těsně u kořené a mléčná kapalina, která vytéká na vzduchu tuhne v hnědavou voskovitou substanci, používanou pryskyřici. Dodává se v hrudkách, granulích nebo prášku a uchovává se v dobře uzavřených nádobkách. Osmažením ztrácí odporný pach po nakládaném česneku a získává příjemnější vůni. Výluh je součástí worcesterské omáčky a některých dalších směsí koření. Koření používáme ke grilovaným rybám, masu, do luštěninových pokrmů, čatní, omáček, vždy ve formě prášku.


ločidlo čertovo lejno (Ferula assa-foetida)



reklama