Úvod > zahrada > Rajče – slunce v plodech Mayů

Rajče – slunce v plodech Mayů

Rubrika: Inspirace v zahradě    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto archiv autorky
Rajče – slunce v plodech Mayů

Rajská jablíčka se společně s paprikami, tykvemi, okurkami a lilky řadí do skupiny tzv. plodových a zároveň teplomilných zelenin. Botanicky patří do čeledi Solanaceae – lilkovité. Vytvářejí zpravidla keříky, na jejichž koncích se tvoří žluté květy a následně plody uspořádané v tzv. vijanech. Podle typu vzrůstu rozeznáváme rajčata tyčková a keříčková.

 

Historie pěstování rajčat sahá hluboko do minulosti, až na americký kontinent, kde se jejich pěstování věnovali Indiáni. Ti se stali primitivními šlechtiteli, kteří vyselektovali rostliny s většími plody a ty dále množili. Do Evropy byla rajčata dovezena v 15. století společně se zámořskými objevy Kryštofa Kolumba. Nejprve se ale pěstovala pouze jako okrasná rostlina. Dlouhou dobu byly rajčatové keříky považovány za jedovaté, díky glykoalkaloidům solaninu a tomatinu. Ty se však při postupném zrání a skladování odbourávají, to znamená, že se ve zralých plodech téměř nevyskytují.

 

Pokud jste na jaře úspěšně zvládli rajčata předpěstovat nejlépe z únorových výsevů a nespěchali jste s jejich výsadbou, která by měla být až v polovině května, můžete se nyní radovat z keříčků, na nichž postupně dozrávají chutné plody. Ale ani teď nesmíme usnout na vavřínech a musíme mít na paměti, že rostliny musíme pravidelně:
 

• Zalévat, nejlépe spodem, protože zvlhčování listů v kombinaci s chladnějším a deštivým průběhem léta nahrává šíření houbových chorob, zejména potom plísně bramborové. Pokud na rostlinách pozorujeme první příznaky napadení, je nutné, provést ošetření fungicidními přÍpravky (např. Akrobat MZ nebo Ridomil Gold MZ 68). Prvními příznaky jsou šedozelené vodnaté skvrny na nadzemních částech, které se rychle rozšiřují a hnědnou. Na listech jsou nejčastěji lokalizovány na okrajích a ze spodní strany jejich okrajů. Napadené plody nedozrávají.
• Přihnojovat – nejlépe každý týden, roztokem minerálního hnojiva, ačkoli rajčata, jako zeleniny první trati preferují i organické hnojení.
• Vyštipovat boční výhony, na kterých se zpravidla nevytvářejí květenství a rostlině tak zbytečně odčerpávají zásobní látky – asimiláty, kterými může zásobovat plody.
• Pravidelně kontrolovat výskyt chorob či škůdců.

 

Odměnou vám potom budou zdravé a chutné plody, které obsahují látku LYKOPEN, ten dodává rajčatům jejich typickou červenou barvu. V syrovém rajčeti se lykopen nachází v tenké vrstvě pod slupkou, odtud se při tepelném zpracování uvolňuje a stává se tak pro tělo lépe vstřebatelným. Proto například kečup, výrobek z tepelně zpracovaných rajčat, umožňuje tělu absorbovat až třikrát více lykopenu než syrová rajská jablka. Jedná se o jeden z nejdůležitějších potravinových karotenoidů. Celá skupina karotenoidů má vysokou schopnost vychytávat volné kyslíkové radikály. Pomáhá uchovávat zdravou kůži, sliznice, imunitu, prostatu, ženské reprodukční orgány, cévy a oči. Chrání před škodlivým vlivem UV – záření a napomáhá zhnědnutí pokožky. Mezi nejvýznamnější karotenoidy patří alfa a beta karoten, lutein, lykopen a zeaxanthin. Jsou tak významnou prevencí před některými kardiovaskulárními a onkologickými chorobami. Rajčata by tedy rozhodně neměla chybět v denní zeleninové dávce, která by měla být minimálně 350 gramů na osobu.



reklama