Úvod > zahrada > Kvalitní jahody vyžadují kvalitní péči o jahodník

Kvalitní jahody vyžadují kvalitní péči o jahodník

Rubrika: Zahradní kalendárium    Vyšlo:
Autor:    Google+  foto -net-
Kvalitní jahody vyžadují kvalitní péči o jahodník

Čerstvé voňavé jahody jsou ozdobou každého letního stolu. Abychom získali pevné kvalitní plody, musíme rostlinám věnovat náležitou péči, díky které se nám odmění báječně chutným a zdravým ovocem.
 
Jahodník patří mezi jedinou bylinu mezi tuzemskými ovocnými rostlinami. Listy jsou trojčetné, pilovité, květy bílé pětičetné a plodem je souplodí nažek. Na stanovišti vytrvává více let, během nichž se rozmnožuje odnožemi. Podle doby sklizně rozlišujeme jahodníky jednouplodící (plodí zpravidla v období června) a remontantní neboli stáleplodící, které během roku opakovaně kvetou a plodí. Jejich první doba květu spadá do období června, podruhé kvetou a plodí od konce června do října.
 
Nároky na stanoviště:
Jahodníky jsou svými nároky poměrně plastické rostliny. Můžeme je pěstovat v nížinách, středních polohách i v podmínkách podhorských oblastí. Limitujícím faktorem by mohly být srážky, protože jahodník vyžaduje 600 – 700 mm srážek za rok. Půdy volíme středně těžké, neměly by být písčité ani jílovité, ideální jsou hlinitopísčité či písčitohlinité.
 
Sklizeň:
Před samotnou sklizní je vhodné podložit plody pásy fólie, řezankou ze slámy, netkanou textilií, polystyrénovými či eternitovými deskami. To zabrání zejména znečištění plodů. Samotnou sklizeň provádíme probírkou 2 – 3 dny před plnou zralostí, tj. plody středně červené se světle červenou i bělavou špičkou. Během 24 hodin po utržení získají typickou červenou barvu, ale trochu utrpí chuť, vůně i aroma. Plody pokud možno sklízíme brzy ráno, ještě vychlazené po noci. Vždy sklízíme s kalichem a krátkou stopkou. Bez stopek a kalichu sklízíme pouze jahodník měsíční, kde se z dužniny spolu s plodem nevytrhává její střední část, tzv. kuželík. Před každým sběrem je vhodné vysbírat plody napadené plísní šedou a zlikvidovat je, aby se nestaly zdrojem infekce. Teprve po pečlivém omytí rukou sklízíme zralé zdravé plody.

 


Jahodník můžeme pěstovat i v květináčích a truhlících

Posklizňové ošetření porostu:
- U jednouplodících odrůd lze ihned po sklizni sežnout listy. Včasné sežínání listů porost ozdraví od posklizňových listových chorob a omezí výskyt plísně šedé. Sežnutí listů později po sklizni zpozdí růst a vývoj rostlin, ale i plodnost v dalším roce. Remontantní jahodníky po první (červnové) sklizni nesežínáme.
- Hnojíme-li vícesložkovými hnojivy, např. CERERIT, je vhodné přihnojit na jaře i po sklizni. Hnojíme-li fosforečnými, draselnými a hořečnatými hnojivy, je třeba si uvědomit zásadu, že těmito hnojivy se hnojí půda, tzn., že rostlina si živiny čerpá ze zásobního hnojení, které provádíme při podzimní aplikaci. Doporučené dávky jednotlivých živin jsou u středně těžkých půd následující: (oxid fosforečný 50 g na 10 m2, oxid draselný 120 g na 10 m2, oxid hořečnatý 90 g na 10 m2). U dusíku je  to jiné. Dusíkatými hnojivy nehnojíme do zásoby a zpravidla dávku rozdělujeme.  První dávku aplikujeme časně na jaře. Ta příznivě ovlivní rychlost a rovnoměrnost jarního růstu. Druhou dávku aplikujeme v době květu, zvláště pokud rostliny nevykazují potřebnou intenzitu růstu, poslední dávku aplikujeme po sklizni. Celková dávka se pohybuje mezi 60 – 100 g na metr čtvereční.
 
Boj proti chorobám:
- BOTRYTIS CINEREA – plíseň šedá

Objevuje se při vysoké vlhkosti již před sklizní a zamezuje normálnímu vývoji plodů. Ničí květy listy i řapíky. Zdrojem nákazy jsou rostlinné zbytky, včetně plevelů, kde přežívá její mycelium.
Ochrana: přípravky na bázi captanu a dichlofluanidu, např. EUPAREN MULTI, RONILAN, ROVRAL. První ošetření se provádí před rozkvětem jahodníku, druhé na začátku květu. Třetí již není povoleno z důvodu ochranné lhůty, která bývá až 21 dní.

 


Botrytis cinerea – plíseň šedá


- houby rodu PHYTOPHTHORA
Phytophotora fragariae – krčková a kořenová hniloba jahodníků, syn. červená hniloba kořenů jahodníku. Je nebezpečná zejména v oblastech s chladnějším a vlhčím klimatem a symptomem je červené zbarvení středního válce kořenů, patrné při podélném řezu.
Ochrana: nejdůležitější je prevence, dodržování časového odstupu mezi jednotlivými výsadbami jahodníků a zdravý certifikovaný množitelský materiál. Chemická ochrana není vždy naprosto účinná, doporučit lze přípravek ALIETTE 80 WP, kterým ošetřujeme sazenice namočené do roztoku před samotnou výsadbou nebo pásovou zálivkou.
O jahodnících si ještě budeme povídat v některém z dalších článků, třeba o tom, kde získáme zdravou a kvalitní sadbu, jak ji poznáme a kdy provádíme výsadbu.
 
 
A na úplný konec ještě jeden jahodový recept. Je velmi jednoduchý, rychlý a ocení ho zejména děti. Budete k němu potřebovat:
 
- připravené korpusy palačinek – ideální jsou francouzské tenké palačinky, tzv. crepes
- jahody nakrájené na plátky
- čokoládovo-oříškový krém – např. Nutella
- nasekané pistácie
Palačinky namažeme krémem, na 1 polovinu naklademe pokrájené jahody, přehneme palačinku na půlku a celé posypeme nasekanými pistáciemi.


Dobrou chuť



reklama