Úvod > zahrada > Jupiterův strom – ořešák královský

Jupiterův strom – ořešák královský

Rubrika: Inspirace v zahradě    Vyšlo:
Autor:    Google+  Foto: archiv firem
Jupiterův strom – ořešák královský

V předcházejícím ořechovém tématu jsme se tomuto ovoci věnovali z pohledu cestovatelského i gastronomického. Ale abychom si mohli ořechů užít do sytosti, musíme nejprve vědět, jak je správně pěstovat, a to si řekneme dnes. Samozřejmě přidáme i pár dalších zajímavostí…
 
Latinské rodové jméno tohoto stromu - Juglans vzniklo spojením dvou výrazů, a to Jovis – Jupiter a glans – ořechy. Pro druhové jméno regia lze použít české synonymum královský či vlašský. Jedná se o mohutné stromy dorůstající do 45 metrové výšky. Listy jsou lichozpeřené, složené zpravidla z 5 – 9 lístků. Kvete v dubnu až květnu, pokud není naroubován, plodí poměrně pozdě v 15. roce svého věku. Výnosy mohou dosahovat až okolo 50 - 70 kg na 1 strom.


Ořechy svým tvarem připomínají mozek, ale prospívají nejen mozku, ale i cévnímu systému.

 

Jedná se o jednu z nejpěstovanějších dřevin na světě. Pěstuje se jako ovocná dřevina, okrasný strom, pro své kvalitní a rychle rostoucí dřevo, ale také jako medonosná rostlina. V minulosti býval často pěstován v blízkosti lidských obydlí pro svůj repelentní účinek, díky němuž odpuzoval obtížný hmyz v blízkosti domů a stájí.
 
Vlašská jádra se objevují také v řecké mytologii, a to v báji o bohyni Karye, do které se zamiloval bůh Dionýsos. Karya však velmi náhle zemřela a Dionýsos příliš těžce nesl její ztrátu. Nebylo však v jeho moci vrátit jí život, a tak ji proměnil v strom ořešáku. Bohyně Artemis přinesla zprávu o její smrti jejímu otci a na počest její památky pak byl postaven chrám, jehož sloupy byly vyrobeny ze dřeva a měly podobu těla mladé ženy.


Ořešák královský je solitérní monumentální strom.

 

Ořechy mají oproti jinému ovoci vysoké množství tuku (až kolem 70 %), ale nízké procento vody (10 – 16 %). Tuky obsahují nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné lidskému organismu. Z ořechů můžeme získávat velmi kvalitní rostlinný olej, nezralé plody se využívají k přípravě pálenky a ořechových likérů. Kůra, listí a nezralé plody se dají využít v barvířství. Extrakt z ořešáku se přidává do opalovacích krémů a některých šampónů. Z listů se připravuje odvar, který působí pro akné, vypadávání vlasů, hnisavým vyrážkám a pocení nohou.


Z plodů ořešáku černého se vyrábějí krásné šperky.

 

A jak ořešák pěstovat?
Vyžaduje těžší a vlhčí půdy. Je výrazně světlomilný, proto mu musíme dopřát dostatek prostoru. Protože ořešáky vylučují do půdy kořenové exudáty, které brzdí růst ostatních rostlin, není vhodné provádět pod nimi jakoukoli podsadbu. Pokud provádíme řez, počkáme až po období první mízy, v období června nebo v pozdním létě. Řez v nesprávnou dobu zvyšuje riziko tvorby klejotoku!
V ovocné školce si můžeme vybrat odrůdu přímo na míru, například odrůdy Jupiter, Apolo, Seifert, Mars a Lake. Některé odrůdy mají i červenou slupku na jádrech, což vypadá atraktivně, jedná se o odrůdy Rubra,
 
Sychrov či Louny.
Kromě ořešáku vlašského se poměrně často pěstuje ořešák černý – Juglans nigra. Dorůstá do výšky okolo 20 – 30 metrů. Listy jsou lichozpeřené, pilovité,  dlouhé až 60 cm. Jeho plody dozrávají v říjnu a používají se spíše k dekorativním účelům. Díky svému rychlému růstu je často používán v lesnictví.


Ořešák černý - Juglans nigra

 

Po sklizni
Sklizené ořechy bychom měli uchovat na chladném a tmavém místě, abychom zabránili jejich žluknutí. Pokud bychom je chtěli uchovat delší dobu, můžeme je vyloupat, usušit,  naplnit jimi zavařovací sklenice a na 1,5 minuty umístit do mikrovlnné trouby na plný výkon. Poté sklenice zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, asi na 5 minut. Sklenice se sice mírně orosí, ale vlhkost se rychle vstřebá. Dalším způsobem uchování je zmrazení plodů.



reklama