Úvod > Novinky > Kaplického Blob zdobí brněnské sídliště Lesná

Kaplického Blob zdobí brněnské sídliště Lesná

Rubrika: Náš tip    Vyšlo:
Autor:    Foto archiv autorky
Kaplického Blob zdobí brněnské sídliště Lesná

Obyvatele brněnské Lesné několik týdnů provokovalo ohrazení kolem zbourané autobusové zastávky. Nad přísně utajeným prostorem jednoho dne vykouklo oko. Oko nad Brnem.  20. září byl konečně plot odstraněn a objevil se Blob architekta Jana Kaplického. Slavnostní otevření zastávky provázely, jak jinak, proslovy.

 

 

„Když jsme nastoupili jako nové vedení na radnici Brno-sever, našla jsem v šuplíku nabídku firmy Pepsi na realizaci zastávky ve tvaru Blobu architekta Jana Kaplického. Minulý starosta se toho bál, ale my jsme si řekli, že zkusíme, jestli je ještě šance. Šance byla a zastávka je tady,“ směje se starostka městské části Brno-sever Sabina Tomíšková. „Bylo to o to zajímavější, že akci zrealizovala firma na své náklady a zastávku nám věnovala. Starat se o ni už ovšem budeme muset sami,“ prozradila místostarostka Zuzana Bímová.

 

 

Firma Pepsi totiž vymyslela v rámci své reklamy soutěž Refresh your Word, která je určena mladým lidem a dává jim takto možnost měnit svět kolem sebe k lepšímu. „Instalujeme zastávky, které vymysleli mladí tvůrci, zejména studenti a to v různých městech republiky. Tak vznikla třeba zastávka Prosecká v Praze, která je ve tvaru dětské stavebnice, v Klatovech mají ementál, nebo v Ostravě Nové Vsi plechovku od Pepsi. Vypadají skvěle, ale máme pocit, že Kaplického Chobotnice na Loosové vede,“ pochválil výtvor své firmy její zástupce Jan Matyšek. „Projekt podpořila i Eliška Kaplicky a Eva Jiřičná ,“ dodal.

 

 

Proč Kaplického chobotnice? Byl to nápad jedenadvacetiletého studenta právnické fakulty Martina Felgra, kterému bylo líto osudu projektu knihovny na Letné a tak navrhl, aby stála jako zastávka na Lesné. A v soutěži Refresh your Word vyhrál. Zastávka je rozměrově přesná zmenšenina s půdorysem 7x7 metrů a 4 metry vysoká. Sklolaminátová skořepina je osazená na sklocementový sokl, který zároveň slouží jako lavička pro cestující. Povrch je nalakován a ošetřen anti-graffiti nátěrem. Ve skořepině jsou umístěny prosvětlovací otvory včetně hlavního „oka“ nad vstupem, přičemž každý z otvorů má atypický tvar.

 

 

„Moc se mi to líbí. Je to hravé a s moderním sídlištěm to ladí. Navíc je zastávka zasazená do zeleně, takže nedochází k rušivému vjemu,“ zhodnotila výsledek architektka Nataša Zounková, dcera autora projektu sídliště Lesná. „Já to považuji za šťastné řešení. Je to půvabné a navíc bylo zvoleno šťastné umístění, právě mezi ulice dvou architektů, Jurkovičovu a Loosovu, nevím, jestli to byla náhoda, nebo záměr, ale povedlo se,“ směje se brněnská historička Milena Flodrová, která kousek od zastávky bydlí.

 

 

Slavnostního otevření se zúčastnili i ředitelka Českého centra v Bratislavě Jana Burianová a ředitel bratislavského Muzea moderního umění Danubiana Vincent Polakovič. „My jsme tu zcela soukromě, chceme si to jen užít,“ tvrdili svorně. Ale protože v Danubianě je právě k vidění výstava o Janu Kaplickém, nebylo to tvrzení věrohodné. „Jsme rádi, že je návrh knihovny Jana Kaplického propagován takovouto nenásilnou a hravou formou, trošku vám to tu závidíme,“ přiznali se.

 

 

Ne všem lidem se ovšem realizace Blobu líbí a ne všichni mu předpovídají šťastnou budoucnost. Při slavnostním otevření upozorňovali občané na možný vandalismus lidí, kteří navštěvují blízkou hernu či restauraci. Starostka Sabina Tomíšková sice slíbila zvýšenou ostrahu městské policie, ale současně vyzvala občany, aby nebyli lhostejní k tomu, co se kolem nich děje. „Případné opravy všech zastávek jdou z rozpočtu městské části a tedy z peněz nás všech, proto by nám to nemělo být jedno,“ připomněla.


Mohlo by se hodit


reklama