Úvod > Novinky > Jídelníček našich předků

Jídelníček našich předků

Rubrika: Cestování    Vyšlo:
Autor:    Foto: archiv autora
Jídelníček našich předků

Asi málokdo může říci, že nemá rád dobré jídlo. Pokud i vy patříte k těm, kteří rádi nahlížejí i pod pokličky jiných hrnců než těch domácích, nenechte si ujít výstavu v Národopisném muzeum - Musaion, v pražském Letohrádku Kinských, která nese příznačný název Monarchie na talíři. Krmě - jídlo – žrádlo. Nová expozice byla otevřena 5. října 2012 a je součástí výstavního cyklu Monarchie, jak se žilo za císaře pána.

 

 

 

Výstava svým rozsahem není veliká, ale obsahem je zajímavá a poskytuje návštěvníkovi mnoho informací o základních potravinách i způsobech stravování, stolování, vlastně jakýsi komplexní pohled na to, jak se žilo v 19. století z hlediska gastronomie.

 


Musaion

 

Cesta od černé kuchyně ke  sporáku
Na výstavě se seznámíte se stravováním a stolováním lidí z nejrůznějších společenských vrstev v období monarchie a jak vyjadřovali své postavení, vkus a hodnoty, ale i náboženská pravidla, zvyky a obyčeje související se střídáním ročních období nebo příležitostí. Je zde k nahlédnutí i ,,potravinový koš“, tedy potraviny, z nichž se skládala strava příslušníků jednotlivých vrstev společnosti. 

 


od černé kuchyně ke sporáku

 

Za pozornost stojí i vztah našich předků k některým potravinám. Tak například chléb. Ten míval výsadní postavení jako hlavní sytící potravina, a tak se k němu také chovali, ani drobeček nepřišel nazmar.
Najdete tu také dělnický jídelníček, jak jej uvedl F. L. Chleborád (1833 – 1911), zakladatel a předseda dělnických konzumních družstev založených v roce 1868. 
 
Vedle předmětů běžné denní potřeby, jako je vybavení kuchyní a jídelen, kurátoři připravili i řadu zajímavostí a kuriozit, například kufr s cestovním jídelním servisem či osobní předměty Magdaleny Dobromily Rettigové.
 
K nahlédnutí je i několik kusů z velké vinné soupravy Františka Josefa, starohraběte ze Slam-Reifferscheidu.

 


vinná souprava

 

Monarchie na talíři nabízí spoustu zajímavých informací. Víte třeba, kdy se v Čechách začaly jíst brambory? Nebo, jak to bylo s kávou a čím se nahrazovala, když nebyla k dostání či příliš drahá? A co teprve čokoláda nebo cukr…
Gurmány – kuchaře nepochybně zaujmou i některé uváděné recepty od  Magdaleny Dobromily Rettigové.  
 
Z cyklu Monarchie, který pořádá Národní muzeum, můžete zhlédnout ještě další výstavy:
V Českém muzeu hudby, Karmelitská 388/2, 11800 Praha 1, je výstava Kouzelné hrací strojky.
V Národním památníku na Vítkově na vás čeká výstava Sportsmeni v zemích českých.



reklama