
Svatomartinské víno 2012
15.11.2012 Přečteno: 12322xV neděli 11. listopadu 2012 slavili svátek všichni Martinové. Někteří s nadšením a jiní se zklamáním zaznamenali, že tento rok nepřijel na bílém koni. Pro všechny milovníky vína ale byla neděle svátkem. Mohli totiž ochutnat první mladé víno této sezóny, víno Svatomartinské. Celý článek...

Příručka správného milovníka vín
10.11.2012 Přečteno: 10008xNa rozdíl od první sněhové nadílky, s níž si letošní sv. Martin poněkud pospíšil a mnohým z nás přidělal pořádné vrásky na čele, na jeho zítřejší svátek se nepochybně všichni těšíme. Tedy obzvlášť milovníci vín. Pokud je ale pro vás víno zatím velkou, byť lákavou neznámou, nenechte si svatomartinské otvírání mladých ročníků letos uniknout. Celý článek...

Lov na houby...
13.10.2012 Přečteno: 11618xKdybyste někde ve světě počátkem podzimu prohlásili, že vyrážíte na houby, budou si klepat na čelo. U nás z vás budou maximálně tahat rozumy, kam chodíte a která místečka jsou ta nejlepší... Sbírání hub nebo jejich hledání, to podle toho, jak úspěšní jste houbaři, je tak trochu naší specialitou. Navíc je umíme připravovat na nepřeberné množství způsobů. Celý článek...

Za tajemstvím burčáku
13.9.2012 Přečteno: 10280xLéto nás lehkými krůčky opouští, ale není čas na smutnění. Nadchází doba, kdy sklízíme plody své práce a vyrábíme z nich zásoby na zimní čas. Na vinicích dozrávají hrozny a podle všech předpokladů bude letošní úroda více než štědrá. Předzvěstí zpracování vína je slaďoučký burčák, v jehož duchu se společně s vinobraním ponese celý měsíc září. Jak vzniká a kam se za ním vypravit? Celý článek...

Voňavá kuchyně
25.8.2012 Přečteno: 9768xV našem putování za gurmánskými zajímavostmi jsme tentokrát zamířili do světa bylinek, které jsou neodmyslitelnou součástí snad každé kuchyně již tisíce let. Není také divu. I ze zdánlivě jednoduchého jídla vykouzlí doslova manu nebeskou a dopustit na ně nedají ani světoví šéfkuchaři… Celý článek...

Ryze česká dobrota
11.8.2012 Přečteno: 18702xŠunkové, salámové, sýrové, kombinované, vajíčkové, zeleninové, s humrem... prostě obložené chlebíčky. Jistě byste jich vymysleli bezpočet. Máte je rádi? A znáte vůbec někoho, kdo by je rád neměl? My asi ne. A jelikož jsou tyhle drobné kulinářské zázraky jen a pouze českou doménou, rozhodli jsme se vám zpříjemnit léto malou exkurzí. Celý článek...

Pochoutky z Francie, aneb když hořčice stoupá do nosu
16.6.2012 Přečteno: 15248xTaké lovíte na dovolených různé gurmánské pochoutky, abyste pak v zimě nostalgicky vzpomínali na báječné prázdniny, které voněly nejenom létem ale i všemožnými kulinářskými dobrotami? My tentokrát zamíříme do Francie za vůní Dijonské hořčice… Celý článek...

Ochutnejte Jižní Tyrolsko
2.6.2012 Přečteno: 12802xMáte rádi vysokohorská panoramata, středomořské klima a láká vás ochutnat báječné dobroty z michelinských restaurací či jen tak v trávě posvačit na prkénku voňavý speck, šťavnatá jablka a to vše zapít vynikajícím vínem? Pak vyrazte do Jižního Tyrolska, kde se vám všeho výše jmenovaného dostane naráz a do sytosti… Celý článek...

Svatá trojice gurmánů
19.5.2012 Přečteno: 6782xSýr je nejlepším pokrmem a víno nejlepším nápojem. S tímto výrokem Patience Gray, britské autorky cestopisů a publikací o venkovském životě, folkloru a vaření nelze než souhlasit. A gurmáni nepochybně dodají, že existuje jen málo kulinářských výtvorů, které předčí lahodný zralý sýr podávaný se sklenkou kvalitního vína… Celý článek...

Jarní chutě…
7.4.2012 Přečteno: 15498xVšimli jste si, jak se v posledních dnech všechno krásně zazelenalo? A i když to teď za oknem možná tak nevypadá, není pochyb o tom, že jaro je definitivně tady. Nevím, jak vás, ale mě osobně na jaře fascinuje jeho svěžest a čerstvost, a to nejenom v přírodě, ale také na talíři… Celý článek...

Gurmáni ve světě vín
4.2.2012 Přečteno: 10420xZa okny mráz, že by psa nevyhnal. I proto vás tentokrát nepozveme na výlet, ale degustovat. Tak trochu nahlédneme do vinného světa a ochutnáme ledová, slámová a bariková vína. Obavy mít nemusíte, nejsou vyrobena ani z ledu či slámy, naopak se řadí k tomu nejlepšímu, co vám vinař může nabídnout… Celý článek...

Tropické a subtropické ovoce – Kaki
12.1.2012 Přečteno: 30740xUž jste někdy ochutnali ovoce bohů? Možná budete překvapeni, že je již pár let u nás k dostání a pro svou lahodnou chuť i obsah vitamínů a minerálních látek se stále více objevuje v českých kuchyních. Celý článek...